Nem tartunk a versenytől – interjú Dudás Gergellyel

Nagyon úgy látszik, hogy különösebb lufik nélkül körülbelül háromszázalékos növekedés van a piacban – értékelte a tavalyi évet Dudás Gergely. Az R-time ügyvezető igazgatója a Marketing&Media magazinnak adott interjúban beszélt arról is, hogy az idei év nem indult erősen, de hasonló mértékű növekedés azért lehet 2016-ban is.

 

– A MEME összesítése szerint tavaly három százalékkal nőtt a reklámköltés. Nektek is hasonlók voltak a tapasztalataitok?

 

– Mi is így számoltunk. Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Klubon jóval kisebb a csökkenés, mint a három országoson együttvéve. Kábeleken továbbra is erős növekedést tapasztalunk, ami teljesen logikus, hiszen az országosokkal szemben a kábelek átlagára még mindig sokkal alacsonyabb. Volt még eladható reklámidő, hiszen megjelent a piacon hat-hét új mért csatorna, köztük a TLC és az ID, hogy a portfóliónkba tartozó adókat említsem.

 

– Mennyire indult erősen az év a televíziós reklámpiacon?

 

– Egyáltalán nem, és ebben nagy szerepe volt a karácsony előtti időszakot övező információhiánynak, bizonytalanságnak és sok esetben időhiánynak. Voltak hirdetők, amelyek inkább kihagyták a januárt, mert szezonálisan szabadabban tudnak mozogni, és inkább megvárták, ameddig lesz elegendő információjuk mind a két sales house ajánlatáról ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni. Kérdés persze, hogy azok a pénzek, amelyek januárból hiányoztak, megjelennek-e az év folyamán.

 

– Mekkora növekedés lehet az idén a tévés reklámpiacon?

 

– Reálisan nézve, pusztán a kereskedelmi hirdetők költéséből, nagyjából hasonló számot láthatunk az idén. A két nagy sportesemény kapcsán is inkább átcsoportosítás lesz a büdzséken belül, de egyelőre nem jelentkeznek pluszpénzek.

 

– Tavaly csak az év legvégén derült ki, hogy a TV2 Csoport és az MTVA reklámértékesítése az Atmediához került. Voltak olyan ügyfelek, akiket ezt a bizonytalanságot kihasználva tudtatok becserkészni?

 

– Igen, voltak ilyen hirdetők, de volt mozgás mindkét irányban, valamennyivel nagyobb, mint az a korábbi éves tárgyalások során megszokott volt. Azt is látni kell, hogy sok hirdető sokáig csak egy ajánlatból „választhatott”, és utána sem feltétlenül tudta pontosan, hogy mit is takar a másik ajánlat. Ez rombolja a televízió presztízsét. Emiatt ebben a témában sokkal több beszélgetésünk van a hirdetőinkkel, hogy megértsék a változásokat, azok hatását és bennük rejlő kockázatokat.

 

– Nem tartasz attól, hogy a TV2-vel és a köztévével felduzzasztott Atmedia előbb-utóbb veszélyezteti majd az R-time pozícióit?

 

– Eddig sem tartottunk a versenytől, sőt inkább motivál minket. Sokkal jobban kirajzolódik, hogy a mi márkáink, portfóliónk mögött más stratégiai gondolkodás húzódik, mint az Atmediánál. Meggyőződésem, hogy a televízió nem egy „commodity” termék. Persze van a piacnak egy pici szegmense, ahol ez elég, de a többség még mindig a szakmai alapon való tervezésben hisz. Nem lehet megfeledkezni a márkaértékről, az egyedi tartalom erejéről, a nézői involvementről és lojalitásról, a reklám hatékonyságról, illetve még egy sor olyan jellemzőről, amely a csatornákat megkülönbözteti egymástól, amely érték a hirdetőknek és ami ennek a szakmának a sava-borsa. Ezekért a hirdetők hajlandók magasabb árat fizetni, márpedig hosszú távon ez a siker kulcsa.

 

 

Heszler Róbert

 

Az interjút teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvashatja el.

  • Megosztom