Nem rengette meg a tőzsdét a DIGI-Invitel üzlet

A Magyar Telekomnak nem jött jól a hír, hiszen a felvásárlással a DIGI bázisa már 1,2 milliósra dagad. A tőzsdei árfolyamokat azonban nem forgatta fel a felvásárlás.

Nem járt számottevő hatással se a Magyar Telekom, se a DIGI árfolyamára a péntek este bejelentett hír, miszerint a romániai hátterű és a bukaresti tőzsdén jegyzett DIGI 43 milliárd forintért megvásárolja az Invitel hazai lakossági és kisvállalati üzletágát – írja a Világgazdaság.

Bukarestben az árfolyam a hír pénteki megjelenése óta – kilengésektől mentesen – fél százalékot erősödött. Budapesten a Magyar Telekom hétfőn tudott reagálni arra, hogy egyik fő vetélytársa, a DIGI terjeszkedik Magyarországon. Aznap a Magyar Telekom árfolyama csak 0,2 százalékkal gyengült, míg tegnap már stagnált a távközlési papír kurzusa.

„A Magyar Telekomnak nem jött jól a hír, hiszen a felvásárlással a DIGI bázisa már 1,2 milliósra dagad” – emelte ki a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője.

Az Invitel előfizetői között családtagokkal számolva több tízezer, jelenleg a Magyar Telekomhoz tartozó mobil-előfizető lehet. „Őket sokkal könnyebben tudja majd elcsábítani a DIGI egy-egy ajánlattal” – mondta Cinkotai.

A mobilpiacon viszont nincs kizárva, hogy piacra lépése után bevásárol a DIGI. Ha évi néhány tízezer mobil-előfizetőt tud szerezni a tízmilliós hazai piacon, akkor csak jó pár év alatt tudja elérni a méretgazdaságossági szintet. A felvásárlás ellen szól, hogy rendkívül megnövelné a DIGI adósságállományát. Az egyértelmű, hogy a Telekom árfolyamának növekedésére az Invitel felvásárlása nincs túlzottan jó hatással.

  • Megosztom