Nem engednek fizetésükből a magyarok

Magyarországon a munkavállalóknak csak 27 százaléka vállalna anyagi áldozatot azért, hogy a munkahelye elkerülje a létszámleépítést. Fizetésének csökkentését abban az esetben is csak 36 százalék fogadná el, ha ezzel a saját állását mentené meg – derül ki a Randstad személyzeti tanácsadó kutatásából.

A 32 országban elvégzett felmérés adatai szerint a spanyolok vagy a görögök több mint fele feláldozná a fizetése egy részét, ha ezzel megmenthetné a munkahelyét. A Randstad közleménye szerint azokban az országokban, ahol több munkavállaló szerint nehezedik pénzügyi nyomás a munkáltatókra, a megkérdezettek általában nagyobb arányban vállalnák a fizetéscsökkentést is – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Magyarországon azonban – bár a válaszadók 67 százaléka számolt be a munkáltatójára nehezedő gazdasági terhekről – a dolgozók többsége mégsem mondana le fizetése egy részéről. A gazdasági helyzet mellett ugyanis az is meghatározó ebben a kérdésben, hogy a munkavállalók megélhetését hogyan befolyásolná a fizetés csökkenése – idézi a közlemény Baja Sándort, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatóját.

 

A felmérés szerint általában azokban az országokban a legmagasabb az áldozatvállalási hajlandóság, ahol a gazdasági nyomás ellenére még viszonylag magas az életszínvonal, például Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban. Németországban csak a munkavállalók 27 százaléka számolt be pénzügyi nehézségekről, mégis 45 százalékuk lemondana fizetése egy részéről munkahelye megtartása érdekében.

 

A magyar adatok leginkább a szlovák eredményekkel csengenek össze, a hasonló életszínvonalon élő lengyeleknél azonban már 45 százalék vállalná a fizetéscsökkenést az állása megtartásáért.

 

A Randstad szerint a fizetések átmeneti, kis mértékű csökkentésével a munkaadók könnyebben leküzdhetnék a pénzügyi nehézségeket, de úgy tűnik, a magyar alkalmazottak nagy része nem tudná elviselni ezt a plusz terhet.

  • Megosztom