Nem eladó Simicska médiája

Bár a Népszabadság csütörtökön azt írta, hogy esetleg gesztust gyakorolna és eladná Simicska Lajos a Heti Választ Schmidt Máriának, a miniszterelnökkel korábban még több évtizedes barátságban lévő üzletember a Népszavában üzente meg: nem adja a Heti Választ. És a többi médiáját sem.

A Népszava azt írja, hogy Simicska Lajos egyik sajtóorgánuma sem eladó. Mindez azután derült ki, hogy megjelent: egy új szereplő, Schmidt Mária (a Terror Háza főigazgatója) is beszállna a kormánypárti médiába, és a Terror Háza főigazgatója a Heti Válaszra és az Origo-ra is szemet vetett újonnan létrehozott cégén, a Médiaháló Kft.-n keresztül.

A lapnak az üzletemberhez közelálló forrás megerősítette: Simicska semmilyen gesztust nem tesz Orbán Viktornak, bár egyelőre válaszolni sem kíván az őt az utóbbi időben ért támadásokra. Két hónapja valóban megkeresték a médiabirodalom tulajdonosi körét, de az oligarcha leszögezte: nem hagyja magát, nem ad el semmit, az érdekeltségébe tartozó médiumokat hosszú távon kívánja fenntartani.

Simicska Lajos és társa, Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozik többek között a HírTV, a Lánchíd Rádió, a Music FM, a Class FM, a Magyar Nemzet és a Heti Válasz is.

A Népszava azt is írja, hogy a Fidesz-közeli tévéadó körül sem mennek flottul a dolgok: a kormány Andy Vajnára bízta ugyan az “ellen-HírTV” megszervezését, a filmügyi kormánybiztos pedig új közéleti tévét indítana be InfoTV néven. Ez sokak szerint nehezen elképzelhető, mert a Fidesznek mindenképpen olyan adó kell, amely amellett, hogy közvetíti a politikai üzeneteket még nézett is – hiszen csak így indulhatnának eséllyel az állami hirdetésekre kiírt közbeszerzéseken. Emellett a kábelszolgáltatók alapcsomagjaiban nincs hely egy új, országosan sugárzott adónak. Vajnáéknak az Origo-csoport megvásárlása sem jelentene megoldást, hiszen az ahhoz tartozó LifeNetwork és OzoneNetwork csatornák sincsenek benne az alapcsomagokban. Így a piacon jelenleg egyetlen “elérhető” opció van, amely megfelel a kritériumoknak: a TV2 – áll tehát a Népszava cikkében.

(Képünkön Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, az első Orbán-kormány szóvivője.)

  • Megosztom