Nem marad ki a magyar 5G-ből a Huawei

A Huawei közreműködésével épül ki Magyarországon az 5G hálózat – többek között erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A második Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE) nyitónapján megrendezett fórum digitalizációról és e-kereskedelemről szóló részén a külügyminiszter kiemelte: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon. Az egyetlen feltétel az, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait – írja az Index az MTI beszámolója alapján.

A Huawei a brit Vodafone-nal és a német Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

A Huaweit az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági kockázatnak tartja, ezért Donald Trump amerikai elnök – azóta többször felfüggesztett – szankciókat is bevezetett a cég ellen, és szövetségeseit is arra ösztönözte, hogy ne szavazzanak bizalmat a – Huawei által következetesen tagadott – vádak szerint a kínai kormánnyal túlságosan szoros kapcsolatot ápoló cégnek az olyan nemzetstratégiailag is jelentős beruházásokban, mint az 5G hálózat kiépítése. Több európai ország, így Németország és Nagy-Britannia azonban jelezte, hogy nem osztják az amerikai álláspontot, és nem zárkóznak el az együttműködéstől a kínai céggel – olvasható az Index összeállításában.

  • Megosztom