Nekik érte meg tőzsdézni

Összesen mintegy 143 milliárd forint osztalékot fizetnek ki az idén a Budapesti Értéktőzsdén lévő tőzsdei társaságok. A négy legnagyobb cég, a Magyar Telekom, a Mol, az OTP és a Richter részvényesei mellett a Biztonsági Nyomda, a Graphisoft Park, az Elmű és az Émász, valamint a Masterplast befektetői is örülhetnek.

 

Április végéig lezajlottak a tőzsdei társaságok 2015-ös évet lezáró közgyűlései, amelyek döntöttek az eredmény felhasználásáról is. A Zwack Unicum közgyűlése később, júniusban lesz, mivel a társaság üzleti éve március végén zárul. A legnagyobb cégek közül a Mol és az OTP annak ellenére fizet a tavalyinál magasabb osztalékot, hogy mindkét cég veszteséggel zárta a 2015-ös évet – írja összeállításában az MTI.

 

A Mol összesen 55 milliárd forint osztalékot fizet ki az idén, míg tavaly 50 milliárd forintot osztott szét. Az olajtársaság a saját részvényekre eső részt is felosztja a többi részvényes között, akik 567 forint körüli összegre számíthatnak részvényenként.

 

Az OTP Bank közgyűlése részvényenként 165 forintot szavazott meg, de mivel a saját részvényekre jutó részt itt is szétosztják, várhatóan 167 forint lesz a ténylegesen kifizetendő összeg. A bank összesen 46,2 milliárd forintot fizet ki osztalékként. A Richter részvényesei az idén 72 forint osztalékot kapnak a tavalyi 33 forint után, a gyógyszeripari vállalat 13,4 milliárd forintot szán osztalékfizetésre. Az idén a Telekom is fizet részvényenként 15 forint osztalékot, összesen 15,6 milliárd forintot, míg az előző két évben nem részesültek a társaság eredményéből a tulajdonosok.

 

A prémium kategóriás cégek közül az ANY Biztonsági Nyomda és a Graphisoft Park is fizet osztalékot, hasonlóan a tavalyi évhez, a nyomda 962 millió forintot, az ingatlanhasznosító társaság pedig 771 millió forintot oszt szét. A Zwack Unicum is minden évben szokott osztalékot fizetni a részvényeseinek, egyelőre azonban nem ismert az ez évi javaslat.

 

A standard kategóriából az Elmű és az Émász részvényesei az idén is kapnak osztalékot, és a Masterplast is osztalékfizetésről döntött az idén, melyet az eredménytartalékából fizet ki a cég. Az áramszolgáltató cégek 7,3 milliárd, illetve 3,4 milliárd forintot, a Masterplast 344 millió forintot fordít osztalékfizetésre.

  • Megosztom