Negyedével nőtt az okosmobilok piaca

Az első negyedévben 345,5 millió okostelefont szállítottak le világszerte a gyártók, ez éves összevetésben 25,5 százalékos növekedést jelent – derül ki az IDC elemzéséből. A Samsung a legnagyobb piaci szereplő, a Huawei már nem került be a TOP5-be.

A jelentős növekedésben meghatározó szerepet játszott Kína, ahol 30 százalékkal bővült az okosmobilok értékesítése az IDC előzetes adatai szerint, míg az Ázsia/Óceánia térségben (Kína és Japán nélkül) 28 százalékos növekedést mértek. A kutatócég elemzésében megemlíti, hogy a vártnál gyorsabban tér magához az okostelefonok piaca, ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a COVID-járvány miatt 2020 első három hónapja nagyon gyenge eredményeket hozott, amiben a lezárások, a gazdasági bizonytalanság és az ellátási láncban keletkezett zavarok is szerepet játszottak.

Az idei növekedéshez hozzájárulhat az is, hogy végre egyre több helyen válnak elérhetővé az 5G-s szolgáltatások, így azok, akik az elmúlt években kivártak az új készülék beszerzésével a következő generációs mobilhálózattal kompatibilis eszközökre várva, most megjelentek a piacon. Ennek is köszönhető, hogy nem csak a tavalyi, de például a 2019-es első negyedéves eredményekhez képest is komoly, 11 százalékos bővülést hozott 2021 első három hónapja.

A gyártók rangsorát a Samsung vezeti, a dél-koreai cég több mint 75 millió okostelefont szállított le a január-márciusi időszakban, ez éves összevetésben 28,8 százalékos növekedést jelent, a piaci részesedése pedig majdnem 22 százalék. Az Apple majdnem felével tudta növelni értékesítését, ezzel a második helyet szerezte meg, míg a közel 65 százalékos fejlődést felmutató Xiaomi a harmadik pozícióban található. A korábban évekig a TOP5 stabil tagjának számító Huawei továbbra is kihívásokkal küzd a kutatócég elemzése szerint, amit mutat az is, hogy az első negyedévben már nem szerepel a cég az öt legtöbb eszközt leszállító gyártó között.

  • Megosztom