Napokon belül eldőlhet a Népszava sorsa

A hétvégére eldőlhet, hogy a Geoholding Zrt. megszerzi-e a Népszava alapítói jogát. A jövőben piaci alapon kellene megállnia a lábán a lapnak, ehhez racionális szerkesztőségi létszámot alakítanának, ami körülbelül 40 fő lenne.

 

Kétszer már meg akarták venni a Népszavát, s most újabb ajánlattal keresték meg a lapot, így a hétvégére eldőlhet, hogy a dolgozói egyesülettel folyó tárgyalások eredményeként megszerzik-e a lap alapítói jogát – többek között erről beszélt a Népszabadság beszámolója szerint a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában Horváth László, a Jókai utcai MSZP székházat is megszerző Geoholding Zrt. meghatározó tulajdonosa.

 

A napilap írása szerint a Geoholding birtokolja jelenleg egyebek mellett a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet is. A Népszava megvásárlása után a szerkesztőséget összevonnák a Vasárnapi Hírek szerkesztőségével, és a Vasárnapi Hírek a napilap hétvégi kiadása lenne. Horváth László azt is elárulta, szeretné, ha a közös szerkesztőséget Vince Mátyás, az MTI korábbi elnöke vezetné.

 

Horváth László a Klubrádió műsorában elmondta azt is, hogy a lapnak piaci alapon kellene megállnia a lábán, s ehhez egy racionális szerkesztőségi létszámot alakítanának ki, elképzeléseik szerint ez körülbelül negyven fő lenne. Hangsúlyozta azonban, hogy a vásárlás nem mehet végbe a dolgozói egyesülettel való megállapodás nélkül. Egyébként a jelenleg egyszázalékos tulajdonrészt birtokló Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete is ajánlatot tett a lapra, amelynek ára 29 millió forint. Ez olcsónak tűnik, de a lap jelenlegi struktúrájában évi 200 millió forint veszteséget termel, hangzott el – olvasható a Népszabadság összeállításában.

  • Megosztom