Nálunk a nőkre marad a neheze

A magyar háztartások 95 százalékában minden bizonnyal idén is megtartották a tavaszi nagytakarítást, de az ilyenkor felmerülő feladatokat valószínűleg kevéssé osztották meg a családokban – legalábbis ez derül ki a Dyson reprezentatív kutatásából. Kétszer annyi nő takarít egyedül, mint férfi, és a partnerüktől segítséghez jutó nők aránya mindössze 19 százalék.

A „tavasz” és a „nagytakarítás” a legtöbb háztartásban ismerős szókapcsolat. A természet megújulásának időszakában sokakban feléled az igény, hogy otthonukat is felfrissítsék, és a kutatás azt mutatja, hogy a tavaszi nagytakarítás nemcsak szokás, de hagyomány Magyarországon. Sőt, a férfi-női szerepek és a feladatok felosztása szempontjából is hagyományos a legtöbb családban…

Takarítás, a tavaszi hagyomány

A tavaszi nagytakarítás már csak azzal is kiérdemli a hagyomány elnevezést, hogy az otthonok 95 százalékában sort kerítenek rá: ez derül ki az innovatív mérnöki technológiáiról ismert globális vállalat, a Dyson magyar lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából, amelyben az új, V11 nevű intelligens porszívója hazai bemutatása kapcsán a magyar lakosság takarítási szokásainak járt utána. A ciklonrendszerű porszívóiról is ismert vállalat arra is kíváncsi volt, hogy ki végzi ilyenkor egy családban a feladatokat és mit.

Családban marad, nőkre marad

A kutatás első szembetűnő eredménye, hogy Magyarországon még mindig luxusnak számít a hivatásos takarító vagy takarítócég akár rendszeres, akár eseti alkalmazása. Csupán a válaszadók 3 százaléka engedheti meg magának, hogy fizetett segítséget vegyen igénybe a nagytakarításhoz. Külső segítség híján pedig a háztartások nagy részében a nők magukra maradnak a feladatokkal: több mint kétszer annyi nő takarít egyedül (45 százalék), mint férfi. A megkérdezett nők mindössze 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élettársuk, házastársuk kiveszi részét a tavaszi nagytakarításból. Kiderült továbbá az is, hogy a tavaszi nagytakarítás idején a nők a nőkre számíthatnak. A megkérdezett nők ugyanis saját édesanyjukat jelölték meg, mint második leggyakoribb segítőpartnerüket (19 százalék) a tavaszi nagytakarítás során.

Haladunk a korral

A kutatás adatai szerint az évek előre haladtával már együttműködőbbek a háztartások tagjai nagytakarításkor: 35-65 éves kor között több mint harmadával, 21 százalékról, 35 százalékra nő azoknak a száma, akik házastársukkal, párjukkal közösen vetik bele magukat a nagytakarításba. A férfiaknál különösen látványos a változás, ha azokat vizsgáljuk, akik teljesen egyedül végzik a takarítást: míg 35 éves korukig csak 22 százalékuk takarít egyedül, addig hatvanöt éves korukra ez a szám majdnem megduplázódik 43 százalékra. Külső segítségre azonban az idősebb korosztály tagjai közül alig valamivel, mindössze 1 százaléknyival többen tudnak támaszkodni, mint az átlag. Ugyanakkor a fizikai erőnlétre – vagy éppenséggel férfierőre – nagyon is szükség volna a nagytakarításnál. Például az olyan megerőltető tevékenységek esetében, mint a lomtalanítás (ez a háztartások csaknem felében megtörténik tavasszal), az ablakmosás (a megkérdezettek 59 százaléka pucol ablakot tavasszal), vagy a porszívózás, ez utóbbi a háztartások 67 százalékánál része takarításnak. Akár nagytakarításról, akár egy gyors rendrakásról van szó, a Dyson szerint fontos, hogy a hatékony padlótisztítás és alacsony porvisszabocsátás mellett olyan könnyű porszívót válasszunk, ami megerőltetés nélkül használható, illetve tisztítható.

Nem ugyanazt értjük nagytakarítás alatt

A számok alapján úgy tűnik, a nők alaposabban, komolyabban veszik a tavaszi nagytakarítást: a nők kétharmadának például beletartozik a lakástextíliák kimosása is, míg a férfiaknak a fele ilyenkor ezzel nem vesződik. A nők 67 százaléka ilyenkor a ruhatárának is hadat üzen, a férfiaknak csak 36 százaléka. A kevésbé látható, a háztartási eszközök (pl. mosogatógép, sütő) mélyén megbújó kosszal is inkább a nők néznek ilyenkor szembe: a nők csaknem fele, ilyenkor a láthatatlan kosznak is nekiugrik, férfiaknál ez a szám csak 36 százalék. A „legelhanyagoltabb” kérdés a nőknél a könyvek portalanítása, ezt 36 százalékuk végzi el tavasszal, férfiaknál ez a szám is alacsonyabb 24 százalék.

  • Megosztom