Nagyszabású akcióban az ALDI

Tavaly tavasszal hirdette meg az ALDI Magyarország faültetési pályázatát hazai általános iskolák számára: a nyertes intézményekben tanuló diákok már maguk is figyelemmel kísérhetik az udvarukon cseperedő fák és bokrok életútját. A kezdeményezés a diszkont áruházlánc fenntarthatóság iránti elkötelezettségeinek részét képezi.

Az ALDI 2015-ben megfogalmazott klímastratégiájában globálisan vállalta, hogy 2020-ig az eladótéri négyzetméter arányában 30%-kal csökkenti az üveghatású gázok kibocsátását a 2012-es szinthez képest. Tavaly március vége óta pedig az ALDI Magyarország áruházai, központi irodaépülete és logisztikai központja teljes áramigényét itthon előállított, a MOL-tól vásárolt zöld árammal fedezi, ezáltal az áramfogyasztásból eredő széndioxid kibocsájtását nullára csökkentette. Így az ALDI lett az első olyan kiskereskedelmi áruházlánc, amely itthon teljes hálózatának villamosenergia-szükségletét zöldáramból fedezi, az átállás következtében 40%-kal csökkent az ALDI magyarországi CO2-kibocsátása. A kezdeményezéssel az ALDI elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség díját, a CSR Hungary 2017-es „Környezet-Zöld kiválóság“ kategóriadíját.

Az energiaprojektbe a vásárlókat is bevonták, akik tavaly tavasszal egy ingyenes, az áruházakban terjesztett kiadvány hasznos tanácsai segítségével csökkenthették háztartásuk energiafogyasztását. Ezután a kalandkeresők az energiatakarékossághoz kapcsolódó feladványok, logikai fejtörők megoldásával egy izgalmas szabadulószobában tehették próbára tudásukat, amely hónapokon keresztül ingyenesen rendelkezésre állt az ALDI vásárlói és dolgozói számára.

A zöld gondolkodást azonban nem lehet elég korán kezdeni, ezért az ALDI 2017 áprilisában meghirdette országos faültetési pályázatát hazai általános iskolák számára. Az ebben résztvevők a környezetvédelem és a hatékony energiafelhasználás fontosságáról küldhettek be rajzokat, videókat, verseket, meséket vagy egyéb kreatív ötleteket. A beérkezett pályázatokból az ALDI CSR szakemberei végül négy iskolát (Vári Emil Általános Iskola, Kisvárda; Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, Nézsa; Göcsej Kapuja Bak Általános Iskola, Bak; Weöres Sándor Általános Iskola, Tököl) választottak ki. Az intézmények udvarait a diákok, tanárok és az ALDI dolgozói zöldítették ki az ősszel.

A beérkezett színes és nagyon ötletes pályázatok elbírálását szakmai és szubjektív ismérvek alapján végezték. A pályázatot a kezdetektől fogva egy erdőmérnök szakember közreműködésével hozták létre, aki már a pályázat megfogalmazásakor, az iskolaudvarra vonatkozó információk bekérésekor segítségükre volt, majd a végső döntés meghozatala előtt személyesen is ellenőrizte az iskolák udvarát, talaját, nagyságát, a beépíthető területet és ezek figyelembevételével vett részt a kiválasztásban. A nyertes iskolák udvarát 2017 őszén a diákok, tanárok és az ALDI munkatársai közös munkával zöldebbé tették. Összesen 117 fát, bokrot, cserjét ültettek, majdnem 100 diákot és tanárt és közel 50 ALDI munkatársat mozgattak meg, ám a pályázat diákok és pedagógusok sokaságában indította el a zöld gondolkodást.

Az ALDI mindezek mellett Nyáregyházán egy olyan egyedülálló kezdeményezést is támogat, amely a legfiatalabb generációt, az óvodásokat érinti. Itt egy teljes mértékben újrahasznosított alapanyagokból épült, miniatürizált világot hoztak létre: ebben szélturbinát és napelemeket telepítettek a faluba, a gyermekek mini elektromos autókkal közlekedhetnek, mini e-töltőállomásokon tölthetik őket, és elmehetnek velük bevásárolni a mini ALDI boltba.

  • Megosztom