Nagyot ugrott a Toyota

A természeti katasztrófák és az erős jen sokat ártott a japán autógyár 2011-es eredményeinek. Tavaly viszont összeszedték magukat és megelőzték a General Motorst.

Tavaly 9,75 millió darab autót adott el a Toyota, ami több mint egyötödével több kocsit jelent, mint az azt megelőző évben – olvasható az Origón. A Toyota legnagyobb versenytársa, a General Motors, amely 2011-ben a világ legnagyobb autógyára volt, tavaly azonban alulmúlta a japán céget, az amerikai vállalat 9,29 millió autót értékesített.

A General Motors 2011-ben azért tudta megelőzni a Toyotát, mert a japán céget természeti katasztrófák sújtották a fő gyártóbázisainak otthont adó Japánban és Thaiföldön, emiatt hosszabb-rövidebb időre leállt a termelés.

A katasztrófákon túl az erős japán jen is ártott a cégnek, mert egyrészt az exportpiacokon emiatt drágultak a Toyoták, másrészt pedig amikor a külföldi leányvállalatok hazautalták a japán cégközpontba a profitot, akkor az erős jen miatt a cégcsoport bukott az árfolyamon.
2012-ben azonban megerősödött a japán autócég, és visszanyerte erős pozícióit a fontosabb piacain, például az Egyesült Államokban. Az is segít most a Toyotának, hogy a jen tavaly november óta 15 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

  • Megosztom