Nagyot zuhant a Telekom nyeresége

Az egy évvel korábbihoz képest 58,1 százalékkal, 4 milliárd forintra csökkent a Magyar Telekom adózott eredménye az első negyedévben. A cég bevétele 5,5 százalékkal bővült.

A nyereség jelentős csökkenésének hátterében a végkielégítésekkel kapcsolatos magasabb ráfordítások, az adóráfordítások emelkedése és az IFRS 16 bevezetéséből származó 0,9 milliárd forintos hatás áll – derül ki a legnagyobb hazai távközlési cég közleményéből.

A cég összbevétele éves összehasonlításban 5,5%-kal, 158,9 milliárd forintra nőtt 2019 első negyedévében, elsősorban a készülékértékesítés és a mobiladat-használat jelentős bővülése miatt. A mobil bevételek az egy évvel korábbihoz képest 8,4%-kal, 84,9 milliárd forintra növekedtek 2019 első negyedévében, mivel a mobiladat-bevételek és az eszközértékesítési bevételek növekedése ellensúlyozta a hangalapú bevételek kisebb mértékű csökkenését.

A vezetékes bevételek éves összehasonlításban 2,1%-kal 52,7 milliárd forintra növekedtek 2019 első negyedévében. A növekedés az emelkedő készülékértékesítéseknek, valamint a magasabb szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételeknek köszönhető.

A rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek éves összehasonlításban 3,1%-kal, 21,4 milliárd forintra nőttek 2019 első negyedévében, mivel Magyarországon folytatódott a bevételnövekedés, ami elsősorban a közszféra számára teljesített hardver és szoftverszállítási projekteknek köszönhető. Macedóniában az RI/IT bevételek csökkenése mögött a projekt volumenek átmeneti csökkenése áll.

Az EBITDA éves összevetésben 9,0%-kal, 46,4 milliárd forintra nőtt 2019 első negyedévében. Az IFRS 16 hatásainak kizárásával az EBITDA éves összevetésben 2.9%-kal volt alacsonyabb. A csökkenés tükrözi a magyarországi magasabb végkielégítési ráfordításokat, amelyek ellensúlyoztak a mindkét országban elért bruttó fedezet növekedést, illetve a magyarországi működési költségek javulását.

  • Megosztom