Nagyot újított a LEGO

Átadták Közép-Kelet-Európa első LEGO Education Innovation Studio-ját a Nyíregyházi Egyetemen. A játékos tanulás elvét előtérbe helyező tantermet és módszertani központot szerdán nyitották meg, amelyet már aznap birtokba vettek a tanárok, tanítók és a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók és diákok.

Nyugat-Európa számos, tanárképzést nyújtó egyeteme tagja már annak a nemzetközi hálózatnak, amelyhez immár a nyíregyházi LEGO Education Innovation Studio is tartozik. A módszertani központ a tapasztalati elven alapuló tanulást helyezi előtérbe, amely aktívan bevonja a diákokat a tanulási folyamatba. Az innovációs stúdió emellett egyfajta közösségi központ is, hiszen összehozza az iskolákat, tanárokat, szülőket és diákokat. A jövő kutatói és mérnökei ott ülnek a ma tantermeiben, és csak arra várnak, hogy bátorítsák, lelkesítsék őket. A játék alapú tanulás egyik nagy előnye, hogy segítségével kiemelhetőek a STEM ismeretek (tudomány, technológia, mérnöki ismeretek és matematika) a könyvszagú, klasszikus tantermi oktatásból.

A LEGO Education Innovation Studio keretei között a Nyíregyházi Egyetem tanárképző intézetében dolgozó oktatók az elmúlt hetekben sajátították el azokat a módszertani alapokat, amelyek segítségével egyre több tanárképzésben résztvevő hallgató ismerkedhet meg a haladó, játékos tanítás elveivel és gyakorlatával.

Az egyetemi oktatók, az alapfokú, illetve másodfokú iskolai tanárok bevonásával úgy fejlesztették ki a tanterveket, hogy azok képesek legyenek feléleszteni a diákokban rejlő természetes kíváncsiságot, emellett pedig szórakoztató ésjátékos módon segítsék az alapvető kommunikációs és kollaborációs készségek, a kreativitás, valamint a kritikai gondolkodás elsajátítását.

  • Megosztom