Nagyon megy a Lenovónak

Tovább növelte részesedését a globális pc-piacon a decemberben zárult negyedévben a Lenovo, és bejöttek az akvizíciók is a kínai cégnek. Az okostelefonok területén már a harmadik legnagyobb gyártó volt az október-decemberi időszakban a társaság.

 

Közel harmadával, 14,1 milliárd dollárra növelte bevételét a Lenovo a december 31-én zárult harmadik üzleti negyedévében az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a társaság közleményéből. A kedvező eredményben nagy szerepet játszott a folyamatosan bővülő személyi számítógép üzletág, de a vállalat tájékoztatása szerint az okostelefonok és a szerverek értékesítése is felfutott.

 

A decemberben zárult harmadik üzleti negyedévében 16 millió pc-t szállított le a Lenovo, ami 4,9 százalékos növekedést jelentett, piaci részesedése pedig rekordszintre, 20 százalékra ugrott. Az ágazat – amelybe a személyi számítógépek mellett a windows-os táblagépek is beletartoznak – 9,2 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek a harmadik üzleti negyedévben.

 

A világ legnagyobb pc-gyártójának számító társaság forgalmából egyre nagyobb mértékben részesedik az okostelefonokat, táblagépeket, illetve televíziókat készítő részleg is, amely az október-decemberi időszakban összesen 3,4 milliárd dolláros bevételt ért el. A vállalat lezárta a Motorola Mobility akvizícióját, aminek köszönhetően számottevő mértékben tudta növelni okosmobil eladásait. A decemberrel zárult három hónapban a Samsung és az Apple mögött már a harmadik legnagyobb gyártó volt ebben a szegmensben, 6,6 százalékos piaci részesedéssel.

A Lenovo egy másik fontos felvásárlást is befejezett a múlt év végén, a társaság IBM x86 szerver üzletágával megerősített, üzleti felhasználásra szánt eszközöket készítő részlege, az Enterprise Business Group 1,2 milliárd dollárt hozott a cégnek. A vállalat várakozásai szerint ez az egység egy éven belül ötmilliárd dolláros üzletággá válhat.

 

A két akvizíció egyszeri költségei ugyanakkor éreztették hatásukat a Lenovo nyereségességén. A cég üzemi eredménye 325 millió dollár volt a harmadik üzleti negyedévben, ami 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és hasonló mértékben esett vissza a vállalat profitja is, ami 253 millió dollár volt.

  • Megosztom