Nagyon megugrott a mobilos adatforgalom

Hatalmas növekedést hozott a mobil adatforgalomban a karácsonyi időszak a Telekomnál és a Vodafone-nál egyaránt, vagyis a legtöbben valamilyen internetes platformon keresztül küldték el ünnepi jókívánságaikat. Az SMS-népszerűsége ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken.

Idén közel 70%-kal nőtt a Telekom ügyfelek karácsonyi (december 24-26 közötti) mobilinternet forgalma az előző év ünnepi időszakában mérthez képest – derül ki a szolgáltató közleményéből. Míg 2016-ban még csak 30%-os volt a forgalomnövekedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva, 2017-ben már megduplázódott a karácsonyi adatforgalom az egy évvel azelőttihez képest.

Ez azt jelenti, hogy évről évre egyre többen választják a karácsonyi üdvözletekhez is az okostelefonjukon vagy tabletjükön a különféle internetes üzenetküldési formákat, mint például az elektronikus levél, a chat és a közösségi oldalakon elhelyezett posztok. A három ünnepnapon közel hasonló volt az adatforgalom, de 25-én mobilneteztek a legtöbbet az ügyfelek.

Az internetes üzenetküldés mellett még mindig sokan választják a hagyományos SMS formátumot a karácsonyi jókívánságok eljuttatásához, bár számuk évente kb. 5-10%-kal csökken. Míg 2016-ben 6,9 millió, 2017-ben pedig 6,3 millió SMS üzenetet küldtek a Telekom ügyfelek rokonainak, ismerőseinek az ünnepek (december 24-26. között) alatt, addig az idén már csak 6 milliót.

A Vodafone adatai szerint is egyre nő a mobilinternet népszerűsége. A társaság ügyfelei december 23-26. között több mint másfélszer annyi adatot használtak, mint az előző évben, míg a 2 évvel ezelőtti adatokat nagyságrendileg megtriplázták.

A telefonhívások száma az előző évekhez képest csökkent: 2018. december 23. és 26. között a Vodafone ügyfelei 10 464 892 hívást indítottak a szolgáltató hálózatáról, 10,34%-kal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Idén karácsonykor a Vodafone ügyfelei 4 522 005 SMS-t és közel 92 601MMS-t küldtek. 2017 azonos időszakához képest 9,1%-kal csökkent az elküldött SMS-ek száma, az elküldött MMS-ek száma pedig nagyjából stagnál.

  • Megosztom