Nagyon beindult a hitelezés

Folyamatosan erősödik a lakosság hitelfelvételi aktivitása – derül ki a Bankkalkulátor.hu adataiból. A Netrisk az idei első három negyedévben több mint háromszor annyi személyihitel-igényt továbbított, mint az előző év hasonló időszakában. E hitelek átlagos összege 1,32 millió forint volt, 8 százalékkal több a 2017 első kilenc hónapjában mért 1,22 millió forintos átlagnál. A hitelösszeg növekedése mögött a lakosság fizetőképességének javulása áll: a hitelfelvevők a tavalyihoz képest 7%-kal magasabb nettó jövedelmet tudtak bemutatni.

Az időszak során tovább csökkentek a személyi hitelek kamatai: az átlagos THM (teljes hiteldíj mutató) a Bankkalkulátor.hu mintájában 13,9 százalék volt 2018 első kilenc hónapjában, szemben a tavalyi 14,8 százalékkal. Eközben 48-ról 51 hónapra emelkedett az átlagos futamidő. E két tényező hatására a magasabb átlagos hitelösszeg ellenére az átlagos havi törlesztőrészlet 32 500 forintos mértéke minimálisan még csökkenni is tudott a tavalyi 32 700 forinthoz képest.

„Egy év alatt számos paraméterben tapasztaltunk változást a hitelek összetételében – mutat rá Takács Roland, a Netrisk.hu banki és távközlési üzletágigazgatója. – Jelentősen nőtt például a fiatal hitelfelvevők aránya: a tavalyi 5 százalék helyett idén már 8 százaléknyian voltak 25 év alattiak. A minimum öt éves futamidőre felvett személyi hitelek aránya 36-ról 45 százalékra emelkedett. Eközben 18-ról 23 százalékra nőtt azon hitelek aránya, amelyekhez a hitelfelvevők legalább 250 ezer forint/hó nettó jövedelmet tudtak bemutatni.

További bővülés várható

A Bankkalkulator.hu várakozása szerint a következő negyedévek során várhatóan tovább folytatódik a lakossági hitelezés bővülése. Noha a kamatszintek további mérséklődésére már nem számíthatunk, a jövedelmek további növekedésével, ezáltal pedig a hitelképesség javulásával a bankok újabb rétegeket fognak tudni elérni kedvező hitelkonstrukcióikkal.”

  • Megosztom