Hajós újdonság a Google-től

Hamarosan új arcát mutathatja meg Magyarország a Street View-n, a Dunán lehet majd virtuálisan végighajózni az országot. Az ehhez szükséges képek elkészítése most kezdődött. Egy hajó fedélzetére szerelt speciális kamera fényképezi végig a Duna több mint 400 kilométeres hazai szakaszát, és a környező Duna menti országokat Pozsonytól a romániai Cernavoda városáig.

Ez a világ első hat országon átívelő folyami Street View fotózása. Turisztikai szakértők szerint a Duna menti országok legszebb városait hajóról évente durván félmillióan nézik meg, a dunai hajózás turisztikai jelentősége Magyarországon is folyamatosan nő.

A különleges helyek fotózásánál használt, hátizsákra szerelt, 15 objektívből épített speciális kamerát most egy hajóra erősítették. Az így elkészített és körpanorámává szerkesztett képekkel az internetezők hamarosan Magyarország újabb arcát ismerhetik meg, virtuálisan végig hajózhatnak a Dunán. Megnézhetik majd milyen képet mutat egy város a Dunáról nézve, építészeti látványosságok, hidak, tájvédelmi területek mellett hajózhatnak el. Budapest és Magyarország Duna menti területei mellett – a Street View történetében eddig egyedülálló módon – öt másik országot is érint a folyami fotózás. A Dunán hajózva folyamatosan készülnek fényképek, így például Szlovákiában Pozsony, Szerbiában Belgrád és Újvidék (Novi Sad) valamint a romániai Cernavoda városáról is, miközben áthajózzák Horvátországot és Bulgáriát is. A Street View-ban néhány kattintással körbe lehet fordulni, hátramenni, fel- és lenézni. Az internetezők úgy érezheti majd, mintha maguk is a hajóról nézelődnének. A fotózás most indult. A képeket a Dunán közlekedő ms Treasures nevű, nyaralókat szállító hajóra szerelt kamerával készítik. A speciális berendezéssel ellátott hajót az amerikai egyesült államokbeli székhelyű, különleges vezetett utakat szervező Tauck társaság, és a dunai és más európai folyami hajóutak szervezésében közreműkötő tengeri partnervállalata, a Scylla üzemelteti.

“Örömmel dolgozunk azon, hogy Magyarország újabb oldaláról mutathassa meg magát a világ internetezőinek” – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. “A Street View segítségével már virtuálisan bejárható városok, falvak, történelmi, természeti és kulturális kincsek mellett hamarosan egészen új nézőpontból is megcsodálhatja majd bárki a Duna menti városokat, tájakat. Turisztikai szakértők szerint a dunai folyami turizmus jelentősége évről évre növekszik. Az, hogy a Duna magyarországi szakasza mentén látható települések, tájak be fognak kerülni a Street View-ba, az idegenforgalomban dolgozóknak és az idelátogató turistáknak is segítéségére lesz, de kellemes időtöltést kínál mindenkinek, aki a foteljéből indulna virtuális hajókiránulásra.”

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója is üdvözölte a kezdeményezést. “A Duna menti országok legszebb városait hajóról évente durván félmillióan nézik meg, eközben a dunai hajózás turisztikai jelentősége Magyarországon is folyamatosan nő. Fontos, hogy a hagyományos turisztikai vonzerők mellett Magyarországnak újabb és újabb arcát mutathassuk meg a jövőbeli turistáknak. Ebben nyújt egyedülálló lehetőséget az idegenforgalomban dolgozók számára, hogy a Dunán lehet majd virtuálisan áthajózni az országot. A Magyar Turizmus Zrt. ismét örömmel üdvözli a Google Street View újítását, amely speciális, modern eszközeivel még több potenciális utazó számára teheti vonzóvá hazánk ismert és még rejtett kincseit” – mondta.

A most készülő felvételek mellett a Street View-n már több folyón is hajózhatnak az internetezők: Európában a Temze, míg Amerikában az Amazonas, valamint a Colorado-folyó egyes részei járhatóak be. A most hajóra szerelt berendezést hátizsákra erősítve pedig már számos különleges fotózásnál használták, így készült Street View például a Grand Canyon-ról, a Taj Mahal-ról, és a Galapagos- szigetekről is.

A Google Térképet a világon havonta több mint 1 milliárdan használják.

Magyarország autóval bejárható részein tavaly április óta indulhatnak virtuális sétára a Street View-val az internetezők. Idén áprilistól már több tucat olyan különleges, történelmi, kulturális vagy turisztikai szempontból fontos helyszínen is barangolhatnak, melyek autóval nem, vagy csak nehezen közelíthetőek meg. Így az internetezők a 360 fokos panorámaképek segítségével úgy érezhetik, hogy például a Mátyás-templomban, vagy az Egri várban sétálnak, de ellátogathatnak az UNESCO Világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékre is.

  • Megosztom