Nagy pörgést hozott a március a légiközlekedésben

Megugrott a légi áru- és utasforgalom a világban márciusban az előző évihez viszonyítva a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint.

 

A montreali székhelyű, kétszáz légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet szerint a légi áruforgalom 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A IATA szerint hét éve nem volt ekkora mértékű bővülés a szektorban – írja az MTI a szervezet közleménye alapján.

 

A kiugró adat hátterében a hatéves csúcsán lévő globális kereskedelem, illetve a nagy értékű elektronika eszközök alapanyaga (szilícium) iránti nagy kereslet áll, ezt az anyagot ugyanis döntő többségében repülőgépeken fuvarozzák. A bővülés pozitívan hatott a járatok kihasználtságára is, a mutató 4,1 százalékponttal 47,4 százalékra javult. A legnagyobb mértékben, 33,5 százalékkal Afrikában lendült fel a forgalom, Európában 18,2, a világ kereskedelmében legnagyobb, 37,5 százalékos szelettel bíró Ázsia-Óceániában 13,6 százalék volt a bővülés.

 

Jól alakult az utasforgalom is az IATA taglégitársaságainak körében, a cégek értékesített utaskilométerben mérve 6,8 százalékos forgalombővülésről adtak számot. Ázsia-Óceániában 10,7, Dél-Amerikában 7,8, Európában 6 százalékkal teljesített jobban a szektor, a korábban rendre kétszámjegyű bővülést produkáló Közel-Keleten idén márciusban 4,7 százalék volt csak a bővülés mértéke. A IATA ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a térség teljesítményét még nem befolyásolták az amerikai és brit kormányok által bevezetett megszorítások.

  • Megosztom