Nagy tarolásra készülhet az Amazon

Megdöbbentő méretű terjeszkedésre készülhet az offline kiskereskedelemben az Amazon, a Bloomberg értesülései szerint a társaságnál azt fontolgatják, hogy néhány éven belül 3000, kasszanélküli, AmazonGo boltot nyitnak.

A Bloomberg beszámolója szerint egyelőre még nincsenek konkrét tervek a nagy terjeszkedésre, csak vizsgálják a cégnél, hogy mennyire lehet működőképes a koncepció. A kasszanélküli üzletekben félkész ételeket, rágcsálnivalókat, üdítőket árusítanának, illetve korlátozott mennyisében a klasszikus csemegeboltok kínálata is megjelenne. Ezzel a megközelítéssel a kisebb boltokat működtető láncoknak, de még egyes gyorsétteremhálózatoknak is riválisa lehet az Amazon, a Bloomberg a 7-Eleven nevű hálózatot, illetve a Subway-t említette példaként.

Az első AmazonGo boltot Seattle-ben nyitották meg, még 2016-ban, azóta Seattle-ben további kettő indult el, míg Chicago-ban néhány napja nyitott meg a következő. A Bloomberg forrásai szerint a 3000-es boltszámot 2021-ig tervezik elérni, amennyiben zöld jelzést kap az elképzelés.

A helyzet azonban nem egyszerű, ugyanis az AmazonGo hátterét jól ismerő forrásaira hivatkozva a Bloomberg azt írja, hogy az első, Seattle belvárosában létrehozott üzlethez csak a hardver egymillió dollár körüli beruházást jelent. A termékkínálat szűkítésével ugyanakkor csökkenthetők ezek a kiadások.

Az AmazonGo használatához egy alkalmazást kell letölteni a mobilra, amikor belépnek a fogyasztók a boltba, ezt kell aktiválni. Ezt követően az üzletben szenzorok és kamerák segítségével követik a vásárlást, és távozáskor nem kell fizetni, a rendszer automatikusan ráterheli a megvett árucikkek árát a számlájára. Az első időszakból érkeztek beszámolók kisebb anomáliákról a rendszerben, azonban azóta nem nagyon jöttek hasonló hírek.

Az Amazon az e-kereskedelmi szektor meghatározó szereplője, azonban az elmúlt időszakban fizikai üzleteket is nyitott. A cég nagyjából 20 hagyományos könyvesbolttal rendelkezik az Egyesült Államokban, illetve tavaly megvásárolta a Whole Foods Market élelmiszerláncot. A társaság az Apple után a második volt, aminek tőzsdei értéke átlépte az ezermilliárd dollárt. A cég részvényeinek szárnyalása azt is eredményezte, hogy Jeff Bezos alapító és vezérigazgató mára toronymagasan a világ leggazdagabb emberének számít. A milliárdos ráadásul folyamatosan terjeszkedik más területek felé is, így az űrkutatásban is megjelent már, illetve a The Washington Post megvásárlásával média érdekeltsége is van.

  • Megosztom