A rovat megjelenését a szerencsejáték Zrt támogatta.

Nagy bukás a Forma–1-en

Három hónap alatt közel 600 millió dollárt, átszámítva 175,5 milliárd forintot veszített a Forma–1  jogait birtokló Liberty Media bevételei.

Míg tavaly április és június között 620 millió dollár bevételt könyvelhetett el a sorozat, addig az idén ugyanezen időszak alatt mindössze 24 milliós bevétele volt.

Tavaly a második negyedévet 14 millió dolláros profittal zárta a Liberty, az idén viszont 136 milliós mínusszal. A visszaesés oka, hogy az F1 bevételeinek nagy része a versenyekhez kapcsolódik (rendezési jogdíjak, közvetítési jogdíjak), a járvány miatt azonban ezek a források gyakorlatilag lenullázódtak, mivel egyetlen futamot sem tudtak megtartani április és június között, a világbajnokság csak júliusban indult el.

A sportág nehéz helyzetét mutatja, hogy Silverstone-nak, a Brit Nagydíj helyszínének az F1 fizetett a verseny megrendezéséért. Az említett 24 millió dollár olyan szponzorációs forrásból származik, ami nem kötődik közvetlenül a versenyekhez. A csapatok is sokat veszítettek a futamok törlésével, mivel a versenyen elért eredményeik után kapnak pénzt az F1-től.

Az év második felében sem számíthat túl sok jóra az F1. A módosított versenynaptárban 13 futam szerepel eddig, és további versenyek bejelentésére lehet számítani, a Liberty 15-18 versennyel számol az idén. Ennek ellenére arra számítanak, hogy bevételeiket tekintve az év második felében is elmaradnak a tavalyi szinttől – írta az index.hu.

  • Megosztom