Nagy bizniszre készül az IBM

Története legnagyobb felvásárlását tervezi az IBM, a társaság a nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő Red Hat nevű céget venné meg, közel 34 milliárd dollárért.

Az IBM ezzel a lépéssel a felhőalapú szolgáltatásait kívánja bővíteni – írja beszámolójában a Zoom.hu. Piaci körök ítélete szerint egyébként igencsak jó célpontot nézett ki az IBM. A Red Hat ugyanis azon kevés ilyen profillal a piacon lévő cégek egyike, amely révén a „kék óriás” nem csak növekvő bevételre, de egyre komolyabb szabad cash-flowra is szert tud tenni – mutat rá az Equilor Befektetési Zrt.

Az IBM egyébként jókora felárat fizetne a kiszemelt cégért, a Zoom.hu írása szerint a Red Hat részvényeit 117 dollár közelében adták-vették pénteken. Ehhez képest az IBM 190 dolláros ajánlatott tett a vállalat papírjaira.

A Red Hat Enterprise Linuxot 1993-ban hozták létre, s alapvetően egy kereskedelmi célokra szánt operációs rendszert „futtat”. A vállalat tavaly árbevétele meghaladta a 2,9 milliárd dollárt. A céget egészen eddig az IBM, a Microsoft és a Oracle legnagyobb versenytársai között tartották számon, noha olyan szélesközű informatikai szolgáltatást, mint utóbbi kettő, nem nyújt.

  • Megosztom