Tényfeltáró újságírókat tüntettek ki

Az Átlátszó és a hvg.hu újságírói megosztva nyerték el a 2013-as év legjobb fiatal oknyomozó újságírójának járó SOMA-díjat és a vele járó egymillió forintot.

Máriás Leonárd és Oroszi Babett megosztva vehették át január 11-én, szombaton a Barabás Villában az előző esztendő legjobb nyomozó újságírójának járó SOMA-díjat, valamint a vele járó összesen egymillió forintot.

Máriás Leonárd cikksorozata azt térképezte föl, hogy a tavalyi trafik-pályázatok nyertesei közül kik és milyen módon köthetők a Continental Zrt. dohány-nagykereskedelmi vállalathoz. A szerző a sokak által tollhegyre tűzött, trafikmutyiként elhíresült történet legeredetibb és legalaposabb földolgozását adta –- indokolta döntését a zsűri. Máriás cikkei a hvg.hu portálon jelentek meg.

Oroszi Babett témája egy kormányzati periódusokon is átívelő történet, a filmtámogatási milliárdok osztogatása volt. A dokumentumok elemzését, sok utánajárást és szembesítést kívánó munkájából kiderült, hogy az osztogatóknak jobbára maguk és barátaik felé hajlott a kezük. Ez a cikksorozat az atlatszo.hu tényfeltáró portálon jelent meg.

A SOMA Alapítvány 2002 óta 17 kitűnő nyomozó újságírónak adta át az 1 millió forinttal járó SOMA-díjat – – említette Lőke András, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A hvg.hu és az atlatszo.hu szerzőit most díjazta első ízben az alapítvány.

A zsűri hagyományosan három kritérium alapján ítéli meg a munkákat: az első és legfontosabb a nyomozói munka minősége és mennyisége, a második a téma társadalmi fontossága, a harmadik az írás minősége.

2011-ben az alapítvány tevékenysége kiegészült tényfeltáró cikkprojektek támogatásával és szakmai programok szervezésével. Ennek keretében az alapítvány és a Független Médiaközpont négy cikktámogatási pályázati fordulót írt ki, amelyen összesen tizenhárman nyertek 100 ezer és 500 ezer forint közötti összeget.

A SOMA Alapítvány az utóbbi három esztendőben szakmai tréningeket is tartott, illetve ösztöndíjakat folyósított olyan nyomozó újságírói munkákra, amelyek többsége e segítség nélkül aligha jöhetett volna létre. Eddig több mint harminc újságíró részesült SOMA-ösztöndíjban, s ez a támogatási program 2014-ben is folytatódik.

  • Megosztom