Újdonság a köztévén?

Orosz nyelvű híradó indítását tervezi az MTVA – tudta meg az egyik hírportál. Az egyik napilap pedig azt írja, hogy finanszírozási gondjai vannak a közmédiának.

Hamarosan orosz nyelven is sugározhat híreket a tavasszal nemzeti hírcsatornává átalakított M1 – tudta meg a hvg.hu. A portálnak azt ugyan nem sikerült megtudnia, hogy az orosz híradó mikortól indul, de már tájékoztatták a szerkesztésében közreműködő stábot, próbafelvétel is volt, és eldőlt, hogy egy orosz származású, Magyarországon élő újságíró fogja vezetni.

Az ügyben a hvg.hu megkérdezte az MTVA sajtóosztályát is, amely nem erősítette meg információt, de nem is cáfolta, kimerítő, egyetlen mondatos válaszuk szerint az MTVA „a megfelelő időben tájékoztatja a nézőket a csatornák pontos programjáról”.

A hvg.hu forrásai egyébként azt nyilatkozták, hogy az orosz nyelvű híradónak még házon belül sem látják sokan értelmét, mert egyszerűen nincs rá nézői igény. Ráadásul állítólag éjfél után kerülne adásba az új híradó, vagyis a látogatottsági csúcsok megdöntése sem motiváló tényező.

A Népszabadság tegnap eközben arról írt, hogy jelenleg a közmédia finanszírozási gondokkal küzd, hiába kapnak 80 milliárd forint közpénzt évente a működésre. A Népszabadság szerint az állami hírcsatornaként átalakított M1 és a csak most nyáron indult M4 sportcsatorna nagyon sok pénzt emészt fel, mindkét adó folyamatos élő adásai külön-külön 8-10 milliárd forintba kerülnek évente. A lap szerint a Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató által irányított MTVA most úgy szabadulna a hitelektől, hogy ezek kiváltására az államkincstárnak adná át több tízmilliárdos ingatlanvagyonának egy részét.

  • Megosztom