Most indul be igazán a költekezés

Márciusban jelentősen nőhet a fogyasztás, a januári 800 milliárd forintot meghaladó kiskereskedelmi forgalmat a márciusi legalább 100 milliárd forinttal meg fogja haladni. – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A fogyasztás növekedését márciustól a kertészkedés, építkezések fellendülése is segíti, az számos területen, és nem csak a boltos kiskereskedelemben, hanem különféle szolgáltatásokban, így a szállodák forgalmában is tükröződik – mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OMSZ) főtitkára az M1-en. Az MTI beszámolója szerint a szervezet főtitkára hozzátette azt is, hogy a január-februári forgalom értékben rendszerint az év legalacsonyabb hónapja.

A szolgáltatásokra fordított kiadások értéke 2018-ban megközelítette a 20 ezer milliárd forintot, a fogyasztások egészének növekedési üteme – amiben a kiskereskedelem is benne van – meghaladta az 5 százalékot. A statisztika szerint a szolgáltatások adták a GDP-növekedés motorját tavaly, aminek több mint 50 százalékát adja a boltos kiskereskedelem. Mivel a KSH 2019-től az online kasszák adatait elemzi, így “fillérre pontos minden”.

A kiskereskedelemben a cégek számát tekintve több mint 90 százalék a hazai kkv-k aránya. A versenyképesség növekedéséhez a kereskedelemben a kistelepülések kisvállalkozásainál, a kisboltoknál a béreket terhelő adók csökkentését és fejlesztési támogatást tart szükségesnek a főtitkár.

  • Megosztom