Mire jó az Erzsébet-utalvány?

 

Hideg és meleg étkezésre, tehát éttermekben és élelmiszerboltokban is be lehet majd váltani az idén a rövidesen bevezetendő Erzsébet-utalványt, az új étkezési jegyet – közölte Guller Zoltán, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) tulajdonában lévő, az utalványokat forgalmazó cég vezetője elmondta: már több mint 6 millió utalványt gyártottak le december 21-e óta a pénzjegynyomdában.

Az új utalványokat biztonsági jegyekkel, köztük hologrammal, fémszállal látják el. Hozzátette: meglepetésükre máris kaptak olyan jelzést, hogy valaki az egyik élelmiszerboltban megpróbált beváltani hamis Erzsébet-utalványt, annak ellenére, hogy az még nincs is forgalomban.

Az Erzsébet-utalványokat 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletekben gyártják le, a munkáltatók ezek közül választhatnak majd. Az ügyvezető jelezte azt is, hogy néhány hónapon belül megjelenik az Erzsébet-utalvány plasztikkártya változata is, ám az továbbra sem lesz kötelező, így az elektronikus és a papíralapú jegyrendszer párhuzamosan él majd egymás mellett.

Azokban a boltokban, éttermekben, üzlethálózatokban lehet beváltani az Erzsébet-utalványokat, amelyekkel a NÜSZ szerződést kötött. Jelezte: „hipermarketláncokkal” nincs megállapodásuk. Utalt arra is, hogy az Erzsébet-utalványok forgalmazásának eredményét – az idén várhatóan mintegy 10 milliárd forintot – az úgynevezett Erzsébet-program keretében olyan szociális célokra fordítják, mint az üdülési pályázatok. Az MNÜA az üdülési csekkek kibocsátását befejezte, és hogy a csekkeket a Széchenyi Pihenő Kártya (más néven SZÉP-kártya) váltja fel.

Számításaik szerint még mindig közel 11 milliárd forint értékben van a piacon beváltatlan üdülési csekk, ezért az MNÜA kuratóriuma úgy döntött, azok felhasználhatósági határidejét 2012. december 31-éig meghosszabbítja – írta az agromonitor.hu.

 

  • Megosztom