Mindenki játékkonzolokra vágyik?

Enyhülés helyett tovább nőnek a játékkonzolos értékesítések. Az NPD adatai szerint júniusban mintegy 401 millió dollár értékben keltek el Microsoft Xboxok.

Az eladások szempontjából jellemzően a csúcsot jelentő ünnepi szezont megszégyenítő módon teljesítenek a klasszikus játékkonzolok. Friss adatok szerint az Xbox játékgépek eladása 112 százalékkal nőtt júniusban az előző év ugyanezen hónapjához képest, 401 milliós forgalmat generálva a Microsoftnak.

Eközben a nagy rivális PlayStation csak kullog a Microsoft mögött. Az NPD szerint a Sony 207 millió dollár értékben adott el játékgépeket, amely egyszázalékos mérséklődés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Mindez nem a két márka, illetve az egyes termékek közötti népszerűségbeli különbséget mutatja. Piackutatók szerint a Microsoft lényegesen jobban reagált az elmúlt hónapokban tapasztalt ellátási nehézségekre, közel duplázva termékei gyártási volumenét. A számok alapján megérte az erőfeszítés, a legyártott Xboxokat ugyanis gyorsan értékesíteni tudták. A Microsoftnál a tavalyi utolsó és az idei első negyedévében az konzolokat is tartalmazó More Personal Computing részleg 34 és 40 százalékos növekedést könyvelt el.

Amennyiben a helyzet az év hátralévő részében sem változik, az Xbox komolyan növelheti piaci részesedését a konkurens PlayStationökkel szemben. A Sony legutóbb májusban beszélt a húzótermékeknek számító konzolok ellátásáról. A Bloomberg akkori cikke szerint a vállalat az elemzői konferenciabeszélgetésen leszögezte, rendkívül nehéz kiszolgálnia a PS5 iránti folyamatosan élénk keresletet, ami nem fog csitulni egész évben.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy komplett konzolos eladásokból a játékgépek csak egy kisebb szeletett tesztnek ki. Utóbbiakból az év első felében 2,3 milliárd dollár értékben fogyott, az ezekhez készített különféle hardveres kiegészítőkből pedig 1,2 milliárd dollár értékben vásároltak. Mindeközben az egyes tartalmakból, vagyis a játékokból, azok egyes kiegészítőiből (DLC-k), illetve a különféle előfizetésekből mintegy 25,4 milliárd folyt be – olvasható a hwsw.hu oldalon.

  • Megosztom