Milliókat érő posztok

Itthon is egyre több cég fedezi fel az influenszermarketingben rejlő lehetőségeket. Habár nálunk még gyerekcipőben jár ez a fajta kommunikáció, a legnagyobb véleményvezérek havi több millió forintot is kaphatnak munkájukért.

Bármerre nézünk, özönlik felénk a reklám, sokan már szinte immunisak a különféle hirdetésekre. Ebben a hatalmas zajban komoly kihívást jelent valami újat, valami érdekeset mutatni úgy, hogy az valóban eljusson az emberekhez. Erre adhatnak megoldást a véleményvezérek, akik évek alatt megszerzett, sokezres követőtáboruk számára hitelesen képesek átadni egy-egy márka üzenetét.

Igencsak sokszínű a hazai influenszerek világa. A Post For Rent rendszerében jelenleg több mint ezer regisztrált véleményvezér van, közülük a kisebb influenszerek és a márkák közötti barter-együttműködéseknek köszönhetően több száz véleményvezér kapott már felkérést. Ennél azonban jóval kevesebben vannak azok, akik meg is élnek belőle, és hivatásszerűen vannak jelen a piacon. Magyarországon ők a top- influenszerek, akik folyamatosan tartalmat gyártanak, és minden napjuk ezzel telik. De még közöttük is nagyon szélesre nyílik az olló: vannak, akik képesek havonta akár több millió forintot is megkeresni, míg egy 50-150 ezer követővel büszkélkedő influenszer is elérhet akár több százezer forintos fizetést is.

„A legjobb, nem celeb influenszerek kényelmesen megkereshetik a havi 1-2 millió forintot, ha régóta foglalkoznak ezzel, és profi tartalomgyártók. Ezt viszont minimum két-három éves munkával felépített YouTube-csatornával érhetik el, az Instagram önmagában ehhez kevés” – mondta el Varga-Szilágyi Zsolt, a Post For Rent Csoporthoz tartozó P4R Digital Agency ügyvezetője. A szakember szerint ebbe a kategóriába nálunk legfeljebb tíz ember tartozhat.

Tapasztalatai alapján egyre nagyobb az igény a mikroinfluenszerek iránt, akár 3-5 ezer követővel büszkélkedő véleményvezérek is kapnak már felkérést. Ezek jellemzően barter-együttműködések, amikor a márka csak terméket ad. Habár kis túlzással minden második gyerek influenszer szeretne lenni, a piacon ebből egyelőre nem sok látszik, kevés az új arc. „Az influenszereket alapból nem kedveli a hagyományos média, pedig akik több éve teljes munkaidőben ezzel foglalkoznak, azok akár már több száz tartalmat is gyárthattak a YouTube-csatornájukra, ami rengeteg időt, energiát és kreativitást igényel. Az újhullámos infl uenszerek viszont, akik a TikTokon lettek népszerűek, egy éven belül sztárrá válhattak a saját világukban. A márkák is szívesen dolgoznának új emberekkel, de gyakran hiányzik az utánpótlás. Ezért is fordulhat elő, hogy az egyik gamerszekcióban dolgozó partnerünk több ezer embert vonzó rendezvényein évről évre ugyanazok viszik a nagy beszélgetéseket” – mondta el Varga-Szilágyi Zsolt.

A szakember véleménye szerint nálunk még gyerekcipőben jár az infl uenszermarketing. „Az itthon 50-100 ezer követővel büszkélkedő véleményvezérek ugyanekkora eléréssel Amerikában sztárnak számítanak. Ott már természetes az influenszermarketing, a cégek beépítették ezt a kommunikációjukba. A magyar piac legalább két évvel le van maradva. Ráadásul itthon a médiában többnyire olyan anyagok jelennek meg, amik negatív színben tüntetik fel az influenszereket” – mutatott rá Varga-Szilágyi Zsolt.

Magyarországon a Coca-Cola az elsők között kezdett influenszerkommunikációval foglalkozni, és nemcsak a Coca-Cola, hanem a vállalathoz tartozó további márkák nagy részének marketingstratégiájába is beépítik a véleményvezérekkel való együttműködést. „Az influenszermarketing nem kezelhető különálló diszciplínaként. A teljes üzleti stratégiánk részeként tekintünk a véleményvezéreinkkel való együttműködésre. Mi főleg azért dolgozunk influenszerekkel, mert képesek olyan célcsoportokat nagy tömegben elérni, amelyeket más médiumok segítségével ilyen hatékonyan nem tudnánk megszólítani. Emellett saját hitelességükkel, elkötelezett rajongóikkal olyan hozzáadott értéket teremtenek a márkának, olyan környezetben láttatják azt, ami képes a brand reputációját erősíteni” – mondta el Mérő Ádám, a Coca-Cola Magyarország regionális médiamenedzsere.

A Huawei 2016 óta dolgozik influenszerekkel, a vállalat marketingstratégiájának szerves része ez a fajta kommunikáció. „Egy harmadik személy hiteles véleményénél kevés jobb eszköz van az üzeneteink eljuttatására a fogyasztók felé. Mára már akkora szerep jut a kommunikációnkban ennek a koncepciónak, hogy a különböző szériáink kampányai során dedikáltan másmás infl uenszerekkel dolgozunk együtt, ezáltal még hatékonyabban tudjuk megszólítani a közönségünket” – emelte ki Tarnóczi Balázs, a Huawei digitális menedzsere és content creatora. A szakember úgy véli, ha jól használják, az influenszermarketing egyértelműen képes hozzátenni a márkához, növelni az ismertségét és szerethetőbbé tenni azt.

Egy influenszer attól jó, hogy vannak kreatív ötletei, meg tud újulni, és mindig képes szórakoztatni a közönségét. „Hiába nagy az elérés, ha nem készít jó tartalmat, a követők gyorsan elfordulnak tőle. Egy-egy botrány akár egyetlen nap alatt lenullázhatja az érintett infl uenszer teljes követőtáborát. Nagyon óvatosnak kell lenniük, hiszen a visszajelzések azonnaliak. Ha jól csinálják, akár 3-400 ember is elmegy a közönségtalálkozóikra, de ha nem jó a tartalom, nagyon komoly kritikákat kapnak” – emelte ki a P4R Digital Agency ügyvezetője.

„Egy egyszerű videó elkészítése akár 24 óra is lehet. Az egyik legnagyobb magyar véleményvezér, Abosi Barni minden évben választ egy hónapot, amikor napi vlogot készít, az idén ezt egy amerikai utazáson teszi. Ilyenkor egész nap forgat, és hajnalban vág. Erre a különböző YouTube-algoritmusok miatt van szüksége, hiszen ilyenkor erősen megugrik a nézettsége” – mondta el Varga-Szilágyi Zsolt.

A több mint 593 ezer feliratkozóval büszkélkedő Abosi Barni öt éve youtuber, az utóbbi három évben készít rendszeresen videós tartalmakat. Gamingvideókkal indult, de ma már főként utazásait és a saját életével kapcsolatos eseményeket dolgozza fel, ezekkel elérheti a kicsit idősebb korosztályt is. „Ez egy 24 órás mókuskerék. Ha nem a gép előtt ülök, ha nem forgatni vagyok a kamerámmal, akkor is nonstop az jár a fejemben, hogy mit, mikor és hogyan lehetne kivitelezni. A legjobb tartalmak mindig véletlenszerűen születnek. Ritka az, amikor agyalnom kell videóötleteken” – mondta el Barni.

Egy utazós videó felvételét hét nap alatt készíti el, a vágáson pedig 20 órát dolgozik. Véleménye szerint a videósnak „meg kell nevelnie a követőit”. „Mivel régen játéktartalmakat készítettem, így rá kellett szoktatnom őket, hogy ne csak azokat nézzék, hanem a rendes vlogokat is. Ha ezt egy youtuber meg tudja csinálni, akkor nincs kiszolgálási problémája” – mutatott rá.

A ma már több mint 52 ezer feliratkozóval büszkélkedő Bánki Beni 2015-ben indította el YouTubecsatornáját, miután megnyerte a KiMitTube-ot, a legnagyobb hazai online tehetségkutatót. „Állandóan kísérletezem. Kíváncsi vagyok, mi áll jól nekem, mi van hatással a közönségemre. Most kicsit inaktívabb vagyok a videók terén, keresem az utamat. Mindig is az volt a vágyam, hogy az irodalmi énemet, a kreativitásomat át tudjam ültetni a YouTubera, fogyasztható formában” – árulta el Beni, aki az idén a Red Bull Pilvakeren 12 ezer ember előtt lépett fel.

A videók készítésével kapcsolatban kiemelte, hogy sokkal nagyobb munka, mint azt az emberek gondolják. Ilyenkor ugyanis egyszemélyben hajtja végre egy egész stáb feladatait: kitalálja a koncepciót, felveszi, miközben a kamera előtt is ő áll, ezek után pedig elvégzi a vágást és az utómunkálatokat.

Az összeállítás teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható.

Kalocsai Magdolna

  • Megosztom