Milliárdos hitel járművek vásárlására

A pécsi közösségi közlekedést ellátó Tüke Busz Zrt. 947 millió forintos hitelének felvételéhez járult hozzá a pécsi önkormányzat közgyűlése.

A pécsi közösségi közlekedés feladatait idén áprilistól ellátó Tüke Busz Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Közösségi Közlekedésfejlesztés Finanszírozási Programja keretében igényli a közel egymilliárdos kölcsönt. A társaság jelenleg a tömegközlekedési feladatokat áprilisig ellátó Pécsi Közlekedési Zrt. (PK Zrt.) tulajdonában lévő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási jogával terhelt buszokat használja bérleti díjfizetés ellenében. Ez azonban a PK Zrt.-t illetően kialakult helyzet tükrében csak egy átmeneti és kockázatos kényszermegoldást jelent a város számára – derül ki az MTI tudósításából.

 

Mint az a Csizi Péter (Fidesz) alpolgármester által jegyzett közgyűlési előterjesztésből kiderül, a Tüke Busz Zrt. a kötelező közszolgáltatási feladat elvégzését úgy tudja hosszú távon is megbízhatóan teljesíteni, hogy az ellátás biztonságához szükséges buszokat megvásárolja. A rendezett tulajdonviszony helyzetén túl további fontos szempont a saját járműállomány állapotának megőrzési lehetősége, a folyamatosan és biztonságosan ellátható karbantartási és javítási feladatok teljesítése is, hiszen jelen pillanatban a PK Zrt. tulajdonában lévő buszok javítására folyamatosan költenie kell a Tüke Busz Zrt.-nek.

 

Az önkormányzat a közgyűlés döntése értelmében a hitelügyletben készfizető kezességet vállal. A forint alapú kölcsön visszafizetése a 2015-2027. éveket érinti.

 

A pécsi közgyűlés februárban döntött úgy, hogy a százszázalékos tulajdonú Tüke Busz Zrt. végezze a közösségi közlekedést áprilistól a megyeszékhelyen. A változtatásra azért volt szükség, mert fennállt a veszélye, hogy az előző, szocialista városvezetés alatt részben privatizált PK Zrt. nem lett volna képes biztosítani a szolgáltatást a jövőben, ugyanis a társaságnak akkor 774 millió forintos adófizetési kötelezettsége állt fenn – olvasható az MTI beszámolójában.

  • Megosztom