Milliárdos csalásban érintettek, letartóztatták a HPS Csoport alapítóit

Letartóztatták a HPS Trade két vezetőjét, illetve a cég könyvelőjét, akik részt vettek egy bűnszervezetként működő számlagyár üzemeltetésében a Fővárosi Főügyészség szerint és az eddig feltárt adatok alapján több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Az MTI szombati beszámolója szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra –2021. május 16-ig – elrendelte összesen hat gyanúsított letartóztatását.

A HPS Csoport alapítójaként is ismert két vezető letartóztatásáról a Media1 számolt be, a portálnak nyilatkozva Sipos Dávid a HPS Group Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a céget, amihez a reklámügynökségi tevékenység, pr-kommunikáció, rendezvények is tartoznak közvetlenül nem érinti az ügy és változatlanul kiszolgálják ügyfeleiket.

A Media1 beszámolója szerint szerdán egy országos rajtaütési akció részeként vitték el a nyomozók az egyik ismert nagy hazai rendezvény-, reklám-, és pr-ügynökségi csoport, a HPS Csoport két alapítóját, P. Gergelyt és M. Zitát, illetve házkutatásra és bankszámlák zárolására is sor került. Az érintettek jelenleg a HPS Group Kft.-vel azonos székhelycímre bejegyzett HPS Trade Kft. vezetői, rajtuk kívül a HPS Trade Kft. könyvelőjét is elvitték.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a bűnszervezetként működő számlagyár üzemeltetésével a gyanúsítottak az eddig feltárt adatok alapján több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A NAV pénzügyi nyomozói a pár nappal ezelőtti akció eredményeként az ügyben több mint 60 gyanúsítottat hallgattak ki.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet vezetője – egy 45 éves férfi – által irányított bűnszervezet 2017. évtől egy olyan számlagyárat működtetett, amely több, valós gazdasági tevékenységet nem végző társaságból állt. A bűnszervezet „szolgáltatását” igénybe vevő úgynevezett haszonhúzó gazdasági társaságok vezetői, a számlagyár által kiállított fiktív költségszámlákkal csökkentették a vállalkozásuk fizetendő adóját.

A számlabefogadó cégek, cégcsoportok jellemzően őrző-védő, takarítási, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet folytattak. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket elutalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt a bűnszervezet tagjai tovább utalták a készpénzfelvétel tényleges helyére – külföldi bankszámlákra. A bűnszervezetet vezető gyanúsított a számlagyár által nyújtott bűnös tevékenységért cserébe anyagi haszonra tett szert, amelyet megosztott a bűntársaival.

A nyomozó hatóság az akció eredményeként az üggyel kapcsolatban összesen közel 60 személyt hallgatott ki gyanúsítottként. Velük különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó – legtöbbjük esetében bűnszervezetben elkövetett – költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúját közölték.

A bűnszervezetet működtető gyanúsítottak a cselekményeket hosszabb időn keresztül, rendkívül szervezetten és konspiratív módon követték el, tevékenységük ellátása érdekében több helyszínen titkos irodát tartottak fenn. Konkrét adat merült fel arra vonatkozóan is, hogy a bűnszervezet korábbi években keletkezett, terhelő tartalmú dokumentumai közül többet megsemmisítettek.

A Fővárosi Főügyészség 6 gyanúsított – köztük a számlagyárat működtető bűnszervezet vezetője, a számlagyár adminisztrátora, továbbá az egyik haszonhúzó cégcsoport két vezetője és könyvelője – letartóztatására tett indítványt. A főügyészség határozott álláspontja, hogy velük szemben csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésére van alap a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének fokozott veszélye miatt. Az MTI szombati beszámolója szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra –2021. május 16-ig – elrendelte a hat gyanúsított letartóztatását, akiket bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítanak. A végzés nem végleges.

  • Megosztom