Mi köze a sörnek a piramisokhoz? – most ez is kiderül

A nemzetközi sörnap alkalmából a Soproni összegyűjtött néhány érdekes tényt sokak kedvenc italáról. A nyári hőségben sört kortyolgatva ezekkel is lehet villogni a társaság előtt.

 

2012 óta minden évben augusztus első péntekjén ünneplik a nemzetközi sörnapot. A kezdeményezés egy amerikai kiskocsmából indult, azóta bárok, éttermek, kocsmák, sörfőzdék ezrei csatlakoztak és immár több mint száz országban ünneplik meg augusztusban a folyékony kenyeret.

 

Az ünnep szervezői arra ösztönzik a résztvevőket, hogy ezen a napon hívják meg egy italra azokat, akik egész évben azért dolgoznak, hogy mindig lehessen a sörivók poharában kedvenc italukból. Az nemzetközi sörnap alkalmából a Soproni összegyűjtött néhány érdekes, sőt megdöbbentő tényt a sörről, amelynek jóízű, de mértékletes fogyasztására biztat.

 

1. A sör – a víz után – a világ egyik legrégebbi itala, feltételezhetően már a korai neolitikumban (körülbelül Kr. e. 9500) ismerték és fogyasztották.

 

2. Az ősi Egyiptomban a gízai piramisokat építő munkásoknak napi 4 liter sörrel fizettek.

 

3. A világ legerősebb söre a skót Brewmeister „kígyóméreg” elnevezésű terméke, amely 67,5%-os alkoholtartalommal rendelkezik, szemben az átlagos 5%-kal.

 

4. A sör segítségével megelőzhető a vesekő. Egy friss amerikai kutatás szerint a naponta elfogyasztott egy üveg ital, akár 40 százalékkal csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét.

 

5. Magyarország kedvenc söre a Soproni, amelyet több, mint 120 éve állítanak elő. A Soproni sör olyan hűséges Magyarországhoz, mint Sopron városa, hiszen a Magyarországon gyártott nagyüzemi sörök közül a Soproni az egyetlen, amely 100% magyar árpából készül.

 

6. A világon a legtöbb sört a csehek fogyasztják. Az évente egy főre jutó fogyasztás közel 150 liter, amivel magasan a ranglista élén járnak.

 

7. A világ legdrágább söre a belga „Vielle Bon Secours”, amelyből csupán egy üveg 1000 dollárba kerül.

 

8. Az ókori Babilóniában olyan komolyan vették a sörfőzés tudományát, hogy aki rossz italt készített, azt megfojtották a saját főzetében.

 

9. A cenosillicaphobia az üres söröskorsótól való félelmet jelenti, amely egy létező betegség.

 

10. A világ legrégibb, még iható sörét 2010-ben találták meg egy 19. század elején elsüllyedt hajóroncson Finnország közelében. A mélység és a hideg által konzervált italokra a füstös jegy és a kissé savas utóíz volt jellemző.

 

11. A világ legnagyobb sörfesztiválja az Oktoberfest, amelyet minden évben Münchenben rendeznek meg. A mulatság 16 napon át tart, késő szeptembertől október első hétvégéjéig, és évente több mint 6 millió látogatót tudhat magáénak a világ minden tájáról.

 

12. A sörnek számos pozitív hatása van az egészségre: erősíti a csontokat, mivel szilikonban gazdag, amely segíti a kalcium és a különböző ásványi anyagok beépülését a csontszövetekbe. A benne lévő gabona, komló és élesztő szénhidrátot, egy kis rész B-vitamint és káliumot tartalmaz. A sörfogyasztás hozzájárul a szívproblémák és a szellemi teljesítmény gyengülésének megelőzéséhez.

 

13. Csak 2013 óta számít alkoholos italnak Oroszországban a sör.

 

+1. A sört a szó legszorosabb értelmében a hajunkra is kenhetjük: itt is képes kifejteni előnyeit, ugyanis a benne található maláta táplál és puhít, míg az élesztő erősíti a hajhagymákat és dúsítja az egész hajkoronát.

  • Megosztom