Mi lesz a lakástakarék nélkül?

A lakástakarék tulajdonosok háromnegyede nem tudja mibe fektesse a pénzét a jövőben. Sokuknak nincs is más befektetése a lakástakarékon kívül. Elképzelése a jövőre nézve jellemzően azoknak van, akiknek eddig is volt befektetésük – derül ki a Magánpénzügyi Akadémia 500 fő lakástakarék tulajdonos megkérdezésével készült felmérésből.

A válaszadók 48%-a felújítási, 44% lakásvásárlás céllal takarékoskodik, 7% hiteltörlesztésre, 1% pedig a gyermekének szeretné használni a lakástakarékot a futamidő lejárta után.

A válaszadók 56%-ának van más befektetése is. A legelterjedtebb befektetések az ingatlan (29%), az értékpapír (21%), valuta (12%), valamint a befektetéssel kombinált biztosítás (11%). A befektető válaszadók 8%-ának van magánnyugdíjpénztári megtakarítása. 5% arany, 4% állampapír, ugyancsak 4% kriptovaluta és 3% befektetési alapba fektetett.

A válaszadók 76%-a tanácstalan, nem tudja, hogy mibe fektessen a jövőben. “Megdöbbentem ezen a magas arányon! Azt feltételeztem, hogy a takarékoskodással együtt kialakul egyfajta pénzügyi tudás, egy megtakarítási, befektetési szemlélet. Úgy tűnik, hogy mégsem és sokan arra várnak, hogy megmondja valaki, mibe fektessenek” – mondta Alkér Orsolya a Magánpénzügyi Akadémia alapítója.

A válaszadók 24%-a azonban tudja mibe fektetne. 4%-uk továbbra is biztosan kitart a lakástakarék mellett. Azonban a legtöbben értékpapírba (24%), ingatlanba (14%) és magánnyugdíjpénztárba (13%) fektetnék a megtakarításaikat. Állampapírt 7%, befektetéssel kombinált biztosítást és aranyat 5-5% vásárolna, 4% pedig befektetési alapba fektetne.

Alkér Orsolya szerint nagyon lassú a pénzügyi kultúra a fejlődése. Még mindig nagyon magas a társadalomban azoknak az aránya, akik híján vannak az alapszintű pénzügyi tudásnak is.

  • Megosztom