Mészáros eladományozza médiaportfólióját

Tovább bővült a Talentis Group médiaportfóliója, és a tulajdonos Mészáros Lőrinc adomány formájában tovább is adja egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. A 444.hu már nyáron beszámolt arról, hogy központosítják a kormánypárti sajtót, ami egy holdingba, Liszkay Gábor felügyelete alá kerül majd.

További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., miután a társaság megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat – írja az MTI a Talentis közleménye alapján. A közlemény szerint az Echo Tv, a MediaWorks és a médiafelület-értékesítő Printimus megszerzését követően további befektetésekkel bővült a Talentis Group Zrt. médiaportfoliója.

A társaság megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t. Leányvállalata, a Mediaworks, pedig tovább bővítette regionális lappiaci érdekeltségeit: a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak- Magyarország, a Kelet- Magyarország, a Hajdú Bihari Napló kiadóvállalatai mellett, megvásárolta a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabadföld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin.

Az igazán érdekes fordulat azonban ezután következett, Mészáros Lőrinc, a Talentis Group Zrt. tulajdonosa ugyanis a társaságban egyesített médiaérdekeltségeit adomány formájában a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajánlotta fel. A tulajdonosváltással összefüggésben az érintettek a Gazdasági Versenyhivatal eljárását kezdeményezik.

Arról már nyáron érkeztek hírek, hogy a kormánypárti médiumokat egyetlen központosított holding alá szervezik, a 444.hu augusztusban számolt be először erről a tervről. Az elképzelések szerint Liszkay Gábor Mediaworks-vezér felügyelete alá kerülnének ezek a médiumok.

A mostani bejelentés után is maradnak azonban még kérdések. Ott van például Andy Vajna filmügyi biztos médiaportfóliója, ami a TV2 Csoportot és a Rádió1-et is tartalmazza. Az elmúlt hónapokban többször is felröppentek hírek, hogy elégedetlenek a TV2 eddigi eredményeivel a kormány oldalán, ezért kikerülhet a tévétársaság Andy Vajna irányítása alól. Az Index néhány napja közölt egy hosszú elemzést a témáról, amiben azt fejtegették, hogy az Andy Vajnát a Magyar Nemzeti Filmalap miatt ért támadások elképzelhető, hogy inkább személyes ambíciókból születtek és nem jelentik feltétlenül azt, hogy kiesett volna a kormány kegyeiből. Az elemzés ugyanakkor arra is rámutat, hogy a Filmalap körüli hangulatkeltés akár a TV2 átadásának előfutára is lehet, azonban ez legkorábban csak jövőre derülhet ki.

Több értékes médium is maradt még a kormánypárti oldalon, amelyek jövője – legalábbis a központosítás szempontjából – kérdéses. Ilyen az Origo, ami a közelmúltban került hivatalosan is Matolcsy Ádámhoz, illetve a 888.hu, valamint a Lokál.

  • Megosztom