Megvannak a legjobb fotók

A World Photography Organisation kihirdette a Sony World Photography Awards 2019 Professzionális versenyének shortlistes fotósait, akik kiemelkedő alkotásaikkal járultak hozzá a kortárs fotóművészet fejlődéséhez.

A fotópályázat kivételes lehetőséget nyújt a fotósoknak, hogy műveiket szélesebb közönségnek is bemutathassák. Az eddigi győztes és shortlistes fotósok karrierjére is pozitív hatással voltak a sikerükkel járó együttműködési, valamint a különböző kiállítási és kiadói lehetőségek. A 2019-es shortlistes fotósok munkái izgalmas és változatos betekintést nyújtanak a kortárs fotóművészetbe.

A világ vezető akadémiáinak, múzeumainak, kiadóinak, fesztiváljainak és sajtóorgánumainak képviselőiből álló zsűri kiválasztotta a mezőny legjobb képsorozatait tíz különböző kategóriában. A Professzionális shortlistre kerülő portfóliók öt-tíz kivételes fényképet tartalmaznak. A képsorozatok szakértői szemmel tükrözik a kortárs fotóművészeti technikákat, és vizuálisan reflektálnak az emberiséget érintő aktuális eseményekre és problémákra.

A shortlistes fotósok a modern világ számos problémáját mutatják be más szemszögből a nagyközönségnek. Többen politikai témákat feszegetnek, köztük Daniel Ochoa de Olza’s (Spanyolország) fényképei is, amelyeken a San Diego és Mexikó határában húzódó fal jelenik meg, valamint Toby Binder (Németország) fotó esszéje bemutatja a belfasti fiatalokat érintő súlyos problémákat, valamint a Brexit lehetséges negatív hatását az 1998-ban kötött Nagypénteki egyezményre. A természet szépségére és az emberiség okozta károkra hívják fel a figyelmet Kieran Dodds (Egyesült Királyság) Etiópiáról készült légi felvételei, amelyeken nyomon követhető milyen befolyással volt természetes erdeinek 95%-nak elvesztése az ország ökoszisztémájára. Leah Schretenthaler (Amerikai Egyesült Államok) hagyományos celluloidot és zselatinos előhívópapírt használva mutatja be Hawaii ellentmondásos infrastrukturális projektjeit. A fényképeken lézeres eljárással “hegszerű” sebeket ejtett, ezzel is demonstrálva a térség természeti értékeinek sebezhetőségét.

A fényképek segítségével olyan emberek mindennapi életébe és színtereibe is bepillantást nyerhetünk, amelyekbe másképpen nem lenne lehetséges: Alice Mann (Dél-afrikai Köztársaság) munkája a csak női tagokból álló dob mazsorett csoportok egyedi és törekvő szubkulturáját mutatja be, miközben Kohei Ueno (Japán) a szabadtüdős merülés kompetitív víz alatti világába kalauzolja el a nézőt. Alessandro Grassani (Olaszország) lenyűgöző portréfotókon mutatja be a Kongói Demokratikus Köztársaság női bokszolóinak mindennapi életét.

A shortlistes fotósok sikerét jelzi, hogy a 2019-es Professzionális versenyre minden eddiginél több nevezés érkezett a világ 161 országából, köztük Gabonból, Paraguayból és Elefántcsontpartról. A shortlistesek listáján is több nemzetiség kezdő és profi fotósa is szerepel, köztük Saint Kitts és Nevisből, Finnországból, Japánból, Kolumbiából és Iránból.

A Professzionális verseny shortlistes fotósai a kategória győzelem mellett esélyt kapnak, hogy elnyerjék az Év fotósa díjat és az elismeréssel járó 25 000 dolláros pénznyereményt. A kategóriák második és harmadik helyezettjei is átvehetik nyereményeiket az április 17-i díjátadón, valamint munkáikat bemutatják a 2019-es Sony World Photography Awards hivatalos kiállításán Londonban, majd később több nagyvárosban.

Diák verseny

A Diák verseny shortlistjére tíz világhírű oktatási intézmény diákjainak több képből álló portfólióit választották ki. A világ minden tájáról, köztük Bangladesből, Malajziából, Spanyolországból, Argentínából és Kanadából jelentkező fotósoknak az előre meghatározott “Evolúció” témában kellett leadniuk nevezéseiket.

A tíz shortlistes fotós a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeivel gazdagodhat, valamint ellátogathatnak a fotópályázat londoni díjátadó ceremóniájára 2019. április 17-én. A díjátadón többek között kihirdetik a Diák verseny végső fotósát is, aki az elismerés mellett 30 000 euró értékű Sony fotós eszközcsomagot is nyer iskolájának.

Londonban tíz diák vehet részt abban a kerekasztal-beszélgetésben, amelyben a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díj győztese, Nadav Kander mellett Jason Baron, a 2019-es Diák verseny zsűritagja és a BBC Creative kreatív igazgatója is jelen lesznek, hogy közösen tekintsék át a győztes művész portfólióját. A diákok és mentoraik mindamellett, hogy fontos kapcsolati tőkét alakíthatnak ki a vendégekkel, lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek a Sony 2019-es diákfotósokat támogató programjában.

A World Photography Organisation által szervezett Sony World Photography Awards a világ egyik legfontosabb fotós eseménye. A névadó főszponzorral, a Sony-val közösen már 12. alkalommal rendezik meg a négy versenyt magába foglaló fotópályázatot: Professzionális (több képből álló portfóliót díjaznak), Nyílt (egy képből álló portfóliót díjaznak), Diák (tudományos intézmények számára kiírt pályázat) és Ifjúsági (12 és 19 év közötti korosztályba tartozó fiatalok pályázhatnak).

Az idei Diák verseny fényképeit egy világhírű, a kortárs fotózás gyakorlataiban széleskörű tapasztalattal rendelkező szakértői zsűri díjazta. A zsűri tagjai: Jason Baron, a BBC Creative kreatív igazgatója, Bruno Bayley, a Magnum Photos vezérigazgatója és Jeff Hamada, a BOOOOOOOM alapító szerkesztője.

Díjak

A shortlistes és győztes fényképek megtekinthetők a Sony World Photography Awards 2019 kiállításán a londoni Somerset House-ban. A tárlaton részt vesznek a Fotózásért Kiemelkedően Hozzájárulók Díj idei nyertesének, a híres fotóművész Nadav Kander válogatott fényképei is. A kiállítás 2019. április 18-tól május 6-ig látogatható a londoni Somerset House-ban, később pedig Olaszországban, Németországban és Japánban is

A végső győztesek névsorát a londoni díjátadó ünnepségen hirdetik ki 2019. április 17-én. Az Év fotósa, az Év Fotósa a Nyílt kategóriában, az Év Ifjúsági fotósa díj nyertesei, a Professzionális verseny kategóriagyőztesei és a Diák verseny tíz shortlistes fotósa személyesen vehetnek részt a londoni díjátadón. A győztesek a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeivel gazdagodhatnak, valamint munkájuk bekerül a fotópályázat hivatalos évkönyvébe is.

  • Megosztom