Megugró nyereségek a lappiacon

Nagy átszervezés a Centralnál, több vállalatnál is alaposan megugró nyereség, továbbra is jól teljesítő megyei lapok – többek között ezek a tényezők fémjelezték a múlt évet a hazai nyomtatott lappiacon a társaságok éves beszámolói alapján. Az idei év egyik nagy kérdése, hogy a GVH és az NMHH rábólint-e arra, hogy a Mediaworks megvegye a PLT-t. A Marketing&Media magazin összeállította a 30 legnagyobb hazai médiavállalat listáját, ezúttal a print piac meghatározó szereplőinek múlt évét mutatjuk be.

 

A nagy átalakulás után a tavalyi év volt a Mediaworks csoport első teljes üzleti éve. Céges szinten eléggé nehéz volt követni a tevékenységüket, hiszen tíz társaság tartozott hozzájuk. Ennek a keszekuszaságnak azonban vége, ugyanis az idén április 30-tól minden érdekeltségüket a Mediaworks Hungary Zrt.-be vonták össze, valamint a tavalyi évükről is publikáltak egy konszolidált beszámolót. A médiavállalat ez alapján 2015-ben 16,3 milliárd forint árbevételt hozott össze, ehhez képest szolid, 95 milliós eredményt produkált. A bevételük döntő részét, kilencmilliárd forintot a lapok eladásából szerezték. A hirdetések négymilliárd, a nyomda pedig 2,3 milliárd forintot hozott a konyhára.

 

A Ringier Axel Springer (RAS) továbbra is két nagy médiacéget – RAS Kft. és Blikk Kft. – tart fenn, de a tulajdonosuké az ezektől teljesen függetlenül működő Profession.hu Kft. is. A médiavállalataik közül tavaly a RAS Kft. ért el magasabb, 6,39 milliárd forintos nettó árbevételt, de az ehhez a céghez kapcsolódó nyomdájuk is 1,8 milliárdos bevételt produkált. A bulvárnapilapot megjelentető Blikk Kft. árbevétele pedig 5,6 milliárd forintot tett ki. Mindkét cégnél a lapok árushelyi és előfizetéses eladása adja a bevétel legnagyobb részét, a RAS Kft.-nél 3,45 milliárd, a Blikk Kft.-nél 3,9 milliárd forintot. Hirdetésből az előbbi 1,28 milliárd, utóbbi 1,5 milliárd forintot kasszírozott.

 

Centralos osztódás

 

Összességében a 10 milliárd feletti médiavállalatok klubjába tartozik a Varga Zoltán tulajdonában lévő Central csoport is. Tavaly azonban kétfelé bontották a vállalatot, emiatt három céggel képviseltetik magukat toplistánkon. A változás lényege az volt, hogy 2015. március 31-én a korábbi Central Médiacsoport Zrt.-t átnevezték Media Records Zrt.-vé, majd ebből két cég vált ki. Az egyik a nyomtatott portfóliót vivő Central Médiacsoport Zrt., a másik a digitális portfólió felett bábáskodó Central Digitális Média Kft. lett.

 

A tavalyi év első három hónapjában a Media Records 3,7 milliárd forint bevételt ért el. A fennmaradó kilenc hónapban a Central Médiacsoport 7,89 milliárdot, a Central Digitális Média pedig 2,1 milliárdot produkált. A három cég együttes árbevétele pedig 13,7 milliárd forint volt.

Nagyon közel járt a tízmilliárd forintos árbevételi szinthez a Lapcom Zrt. A Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország napilapot kiadó céghez 9,5 milliárd forint árbevétel folyt be. A nyereségük 1,36 milliárdot tett ki, ez több mint egymilliárdos növekedést jelent 2014-hez képest.

 

Jól teljesítő megyei lapok

 

Jó évet zárt a megyei napilappiac többi szereplője is. Növelni tudta árbevételét a Pannon Lapok Társasága. A 7,77 milliárdos bevételük legnagyobb szeletét – 4,6 milliárd forintot – a lapeladás hozta. Azonban a kétmilliárd forintnyi reklámbevétel is szép eredmény, pláne, hogy mindkettő esetén növekedést tudtak felmutatni a korábbi évhez képest. Ahol némi csökkenésük volt, az a nyomdai bevételük, amely a 2014-es 1,2 milliárd forint után tavaly 718 milliót hozott. A PLT eladása régóta napirenden volt, a legfrissebb hírek szerint a Mediaworks lehet a vevő, amely már be is nyújtotta kérelmét a GVH-hoz, de engedély szükséges az NMHH-tól is. Nagy kérdés, megkapják-e, különösen akkor, ha a vevő tulajdonosai között Spéder Zoltán is megtalálható.

 

Az ország keleti megyéiben napilapokat megjelentető Russmedia Kft. 5,2 milliárd forintos bevétele is magasabb a korábbi évinél. Náluk jelentősen megugrott a nyereség is, hiszen amíg 2014-ben 75 millió, addig 2015-ben már 740 millió forintos eredményt produkáltak.

 

16top30_kep

  • Megosztom