Megszűnik a Magyar Nemzet

Részben kivonul a médiapiacról Simicska Lajos, a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. ma bejelentette, hogy megszüntetik a Magyar Nemzetet és elhallgat a Lánchíd Rádió is. A Hír TV egyelőre folytathatja, azonban az Index információi szerint ott is leépítés lesz, a Heti Válasz pedig akkor maradhat fenn, ha új tulajdonost talál magának.

Finanszírozási problémák miatt a Magyar Nemzet tulajdonosa úgy döntött, hogy 2018. április 11-től, vagyis holnaptól megszünteti a kiadó a médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét. A Magyar Nemzet mellett annak online kiadása, az mno.hu is megszűnik. Az utolsó nyomtatott lapszám holnap jelenik meg. A 80 éve, 1938-ban indított lap bezárásáról szóló hír a gyászjelentéshez hasonló körítésben jelent meg az mno.hu-n.

A szintén a Simicska-médiához tartozó Lánchíd Rádió ma éjjel szünteti be a sugárzást, a lépést hasonló okokkal indokolták, mint a Magyar Nemzet esetében.

Az Index úgy tudja, hogy a szintén a milliárdos médiaportfóliójához tartozó Hír TV egyelőre folytatja, igaz ott is racionalizálás várható, ami leépítéseket jelenthet. Kérdéses egyelőre a Heti Válasz sorsa, a Simicska Lajos az Index beszámolója alapján a kiadvány csapatának azt üzente, hogy kereshetnek új befektetőt, ha találnak, akkor eladja számára a lapot.

A nagy szakítás Simicska Lajos és Orbán Viktor között, vagyis a 2015 februári G-nap igencsak éreztette hatását a milliárdos nagyvállalkozó médiacégeinél, a hozzá és üzlettársaihoz köthető vállalatok együttes árbevétele két év alatt 20 milliárd forinttal csökkent a Marketing&Media magazin összesítése szerint. A tavalyi volt az első év, amikor a médiabirodalom összességében veszteséget termelt, miközben a riválisoknak nagyon jól fut a szekere.

A Simicska, valamint a vele együtt mozgó, Fonyó Károly és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett médiabefektetői kör privilegizált helyzete 2010-től 2014 őszéig tartott, és a 2015. eleji G-nap után fordult nagyot. Simicskáéknak nem is az jelenthet új helyzetet, hogy nincs hátszelük – hisz ahhoz hozzáedződhettek a 2010 előtti időszakban –, inkább az, hogy kifejezetten ellenszélben kellene fenntartaniuk a médiaérdekeltségeiket. Elég csak arra gondolni, hogy a közterületi piac új szabályozásából várhatóan a Mahir Cityposter és a Publimont jön majd ki a legrosszabbul.

Simicska és társainak tíz legjelentősebb médiavállalata 2014-ben együtt 32,3 milliárd forint árbevételt ért el. Mindegyik társaság kivétel nélkül nyereséget termelt, összességében 7,8 milliárd forintot. A nagy törés 2015-ben jött, amikor a cégek együttes árbevétele 10 milliárd forintot zuhant, a nyereségük pedig már csak 1,8 milliárdot tett ki.

Még az utóbbi sem nézett ki rosszul, de akkor már lehetett sejteni, hogy a 2016-os év még rosszabb lesz, hiszen a korábban milliárdos profitot termelő Advenio Zrt. rádiójának, a Class FM-nek lejár a frekvenciajogosultsága. Ennek megfelelően a tavalyi év pocsék is lett a cégcsoport szempontjából. A nagyvállalkozóhoz köthető társaságok együttes árbevétele 16,1 milliárd forint volt. Amennyiben ebbe nem számoljuk bele az év folyamán értékesített Advenio Zrt.-t, akkor pedig csak 12,8 milliárd forintot tett ki a „Simicska Médiacsoport” árbevétele. Azaz a bevételeik két év alatt közel harmadára estek.

Az adózott eredmény szempontjából sem volt jó évük, hiszen bár maradtak nyereséges cégeik, összességében 355 millió forintos mínusszal zárták az évet. Sőt, amennyiben ebbe nem számoljuk bele az Advenio Zrt.-t, akkor tavaly 909 millió forint veszteséget termeltek a médiaérdekeltségeik.

A cégcsoport legveszteségesebb tagjainak a Hír Tv-t és a Magyar Nemzetet működtető társaságok számítanak, ráadásul úgy, hogy egy évvel korábban még mindkét cég profitot termelt. A Hír Tv Zrt. vesztesége elérte a 770 millió forintot, a Nemzet Kft.-é pedig 762 millió volt. A Hír Tv árbevétele egy év leforgása alatt 1,3 milliárd forinttal zuhant.

A Magyar Nemzet kiadójának árbevétele tavaly közel 1,2 milliárd forinttal csökkent, és így éppen csak meghaladja az egymilliárd forintot. A beszámolójuk szerint a lapeladási bevételük 866 millióról 611 millió forintra esett. Azonban a hirdetések terén ennél jóval nagyobbat buktak, hiszen a korábbi 1,15 milliárdos bevételükből mindössze 276 millió forint maradt.

Az mmonline.hu úgy tudja, hogy kedd délelőtt 10-től tartanak megbeszélést a Simicska-média munkavállalói számára. Amint újabb részletek derülnek ki a portfólió egyes elemeinek jövőjéről, frissítjük cikkünket.

Friss hír: Előfordulhat, hogy átmeneti szünet után valamilyen formában folytathatja majd működését a Magyar Nemzet, a hvg.hu-nak nyilatkozva ugyanis Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja – Schmidt Mária fia – megerősítette, hogy formális ajánlatot tesz a lapra még a mai napon. Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy más, külföldi befektető is jelentkezik majd a lapért.

Mint a hvg.hu írja, Ungárnak jelentős vagyona van, édesapjától, Ungár Andrástól megörökölte az ingatlanhasznosítással foglalkozó milliárdos társaság, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) tetemes üzletrészét testvérével és édesanyjával, Schmidt Mária történész-kormánybiztossal együtt.

 

  • Megosztom