Megszólalt György Bence – ősszel indul az új portál

A TV2 egykori hírigazgatója, György Bence interjút adott szaktársunknak a nemrégiben létrejött és általa ügyvezetett kft.-ről és az induló hírportáljukról. Mint kiderült, terveik szerint ősszel már láthatjuk az oldalt, de a Faktor név még nem végleges. Kiderült az is, hogy magánszemélyektől kaptak hiteleket az induláshoz, György Bence pedig magánszemélyként dolgozik együtt Andy Vajnával, akit jó szakembernek tart. György Bence megerősítette a korábbi sajtóhíreket, hogy több egykori TV2-s munkatársa is csatlakozott a stábhoz.

A kreativ.hu bírta szóra György Bencét, a TV2 egykori hírigazgatóját, akivel kapcsolatban mostanában sok pletykát lehetett hallani arról, hogy valamire közösen készül Andy Vajnával, de egyes híradásokban Habony Árpád neve is előkerült. György Bence most szaktársunknak arról nyilatkozott, hogy ő a Nouvelle Media Kft. ügyvezető igazgatója, és valóban indítanak egy online portált.

A szakportál rákérdezett, hogy Faktor lesz-e az új médiatermék neve, mivel a cég nemrégiben levédett az afaktor.hu és a a faktortv.hu neveket, mire György Bence azt mondta, hogy egyelőre még nincs végleges cím, de az biztos, hogy a faktor szóval valamit kezdeni szeretnének. “De akár teljesen más nevünk is lehet majd” – mondta.

György Bence elárulta, hogy a főszerkesztő Gábor László lesz, aki a TV2 Tények című műsorának volt a főszerkesztője. György Bence elismerte, hogy igazak a sajtóhírek, valóban a TV2-ből több ismert munkatárs is csatlakozik hozzájuk. “Még nem teljes a stáb, továbbra is keresünk embereket a szerkesztőségbe. Terveink szerint ősszel indulunk el” – tette hozzá György Bence.

Az új portálról György Bence azt mondta, hogy nem lesz akkora méretű, mint az Index, vagy az Origo, “de hiszünk a szerves fejlődésben és valószínűleg idővel egyre bővülünk majd. Tartalmát tekintve híreket, interjúkat, riportokat, véleményeket közlünk majd. Kezdésként körülbelül 30 fős szerkesztőségben gondolkodunk. A site dizájnjának tervezése is most zajlik, ennek lesznek hagyományos és nem hagyományos elemei is. A legtöbb kollégámhoz hasonlóan tévés tapasztalatokkal is rendelkezünk, így mi másként képzeljük el egy ilyen médium működését. Ahogyan a tévés hírszerkesztőségben sincsenek klasszikus szakújságírók, így itt is ez lesz a modell. Természetesen lehetnek speciális témákat feldolgozó aloldalak – mondjuk egy kiváló borrovat -, amiket egy-egy ember visz majd. Itt mindenki egy közös csapat tagja lesz, amiről leginkább a véleményrovat válik majd le, mert annak megtöltéséhez külön fogunk felkérni publicistákat” – mondta az ügyvezető.

Ami a finanszírozást illeti, a kreativ.hu kíváncsi volt arra is, hogy a cég mindössze 3 millió forintos alaptőkével jött létre, ami aligha lesz elegendő az induláshoz és a működtetés költségeire, mire György Bence azt mondta, hogy magánszemélyektől kapnak kölcsön. Hogy kik ezek a magánszemélyek, arról György Bence nem akart semmit sem mondani, de annyit azért elárult, hogy Habony Árpád nincs köztük. Terveik szerint egyébkénnt hosszú távon hirdetési bevételekből kívánják eltartani magukat. Az interjúból ugyanakkor kiderül, hogy nem találtak egyelőre sales-vezetőt.

Az interjúban szóba került Andy Vajna miniszteri biztos is, akiről György Bence azt mondta, hogy személyes munkakapcsolatban van vele. “Megkért engem, hogy vegyek részt egy pilot projektben, amelynek távlati célja egy önálló közéleti televízió létrehozása. Ez megtörtént, de egyelőre a projekt ennyit tartalmazott. Mi sokat találkozunk, beszélgetünk, de ehhez a portálhoz semmi köze nincs, a neki végzett munka pedig időben is megelőzte az online oldal elindítását” – tette hozzá György Bence, aki nem látja problémásnak, hogy a magyar kormány által kinevezett személlyel áll kapcsolatban, szerinte ettől még nem lesznek kormányszócső, mivel csak magánszemélyként dolgozik vele együtt. “Én ezt a mostani munkámat nem kötöm össze az Andy Vajnával való munkámmal. A pilot készítésekor tapasztaltak alapján szerintem nagyon ért a tévés szakmához.”

Az újságíró érdeklődött arról is, hogy ha nem lesz tévé, akkor a Faktortv.hu-t miért jegyezték be, mire György Bence azt mondta, hogy távlati terveik között szerepel ez is. “A most induló online médium annyiban lesz más, mint a többi hazai hasonló oldal, hogy mivel volt tévések csinálják, sokkal több lesz benne a televíziós tartalom. Ha elindul az Andy Vajna által kigondolt televízió, akkor annak lenne értelme, hogy összekössük ezzel a portállal, de erről egyelőre nincs szó, ez legfeljebb az én fejemben létrejövő szép álom. Jelenleg ez két különböző projekt.”

Az interjú további részében szóba került, hogy bár online portálról van szó, egyelőre nincsenek az online világból érkező szakemberek a stábban. György Bence ezt nem látja problémának, mivel nem klasszikus újságírást szeretnének művelni. “A megalkotandó saját stílusunk nagyon közel lesz ahhoz, amit a TV2-nél használtunk” – mondta. Az újságíró ezek után visszakérdezett, hogy akkor a TV2 híreiben nagy arányban szereplő bűnügyi hírekre kell-e számítani itt is. György Bence azt mondta, hogy a témaválasztás ilyen szempontból nem releváns. “Olyan módon kommunikálunk majd, hogy egy átlagos tévénéző is megértse, ugyanakkor egy magasabban képzett értelmiségi számára is érdekes legyen. Ez a csapat szerintem jó ebben. A portálnak tévéstúdiója is lesz, interjúkat, élő közvetítéseket tervezünk, ami szerintem igen látványos lesz majd.”

Szóba került az induló honlap politikai iránya is, mire György Bence így felelt: “Nem tudom definiálni sem a saját stábom, sem a közönségünk számára. Semmilyen politikai célunk nincs vele. Majd az olvasó eldönti, hogy hol állunk.”

  • Megosztom