Megszólalt Gavra Gábor

A hvg.hu tavaly októberben lemondott főszerkesztője, Gavra Gábor újra a nyilvánosság elé állt, és egy rádióinterjúban beszélt a bajai videóügy tanulságairól és arról, hogy mi vezetett ahhoz, hogy egyértelmű bizonyítékként kezelték a nekik eljuttatott videót, amiről mint utóbb kiderült, megrendezett jelenetet tartalmazott.

A Tilos Rádió Bádogdobban című műsorának volt a vendége a videógate-botrány főszereplője, Gavra Gábor, a hvg.hu volt főszerkesztője, aki az október 23-án történt lemondása óta teljesen elzárkózott a nyilvánosságtól. A több mint egyórás beszélgetésből kiderült, hogy miképpen történhetett meg ez az egész.

Az Index összefoglalója alapján Gavra arról beszélt az interjúban, hogy a portál sikerei (például a szekszárdi trafikmutyi leleplezése) elbizakodottá tették a főszerkesztőt, miközben a nagy nyomás és a folyamatos munka fásulttá is tette a szervezetet. Gavra szerint a lap strukturális problémái miatt túlságosan sok anyagot állítottak elő a szerkesztők, akik emiatt rendkívül leterheltek voltak. Gavra elmondása alapján a bajai videó, mely azt mutatta be, hogy valaki pénzt ad helyi embereknek, hogy ezért cserébe a Fideszre szavazzanak, úgy került ki az oldalukra, hogy csak az az újságíró nézte meg, aki a megtévesztő címet és leadet írta. A rovatvezető és az aznap az ügyeletes szerkesztői teendőket is ellátó Gavra gyakorlatilag magára hagyták az ügyben az újságírót – gyakorolt önkritikát a volt főszerkesztő. „Az ügy összes szereplője azt hitte, hogy a másik elvégezte az ellenőrzést. Egy lestrapálódott, elfáradt szervezet mondott csődöt” – mondta a volt főszerkesztő, aki azt önmagában nem tartotta problémásnak, hogy pártszékházban kapták a videót, hiszen megszokott az újságírásban, hogy informátorok segítenek egy szerkesztőségnek. Az igazi probléma a megkapott videó ellenőrzésének elmaradása volt.

Gavra szerint egyébként nem azért maradt el az ellenőrzés, mert annyira szerettek volna lehozni egy Fideszt lejárató anyagot, hanem a várható nagy olvasottság lelkesítette a munkatársakat. Úgy látja, hogy önmagában a felvétel nyilvánosságra hozatala még nem lett volna hiba, de korrektebb cím és lead kellett volna a cikknek, hogy ne kezeljék ennyire egyértelmű bizonyítékként.

  • Megosztom