Megszavazták a reklámadó emelését

Módosította a parlament a reklámadóról szóló törvényt kedden, ennek értelmében 7,5 százalék lesz a kulcs a második félévben a reklámadó-fizetésre kötelezetteknek. A képviselők 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadták el a nemzetgazdasági miniszter javaslatát, amely egyebek mellett rögzíti, hogy mentesülnek az adó megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri el a 100 millió forintot.

 

Az adó mértéke 2017. január 1. és 2017. június 30. között nulla százalék, amit a visszamenőleges hatályú tehernövekedés elkerülésével indokolt a kormány. A második félévre, azaz július 1-jétől 7,5 százalékot kell megfizetni – írja beszámolójában az MTI.

 

A jogszabály túlfizetésnek minősíti a 2017. június 30-ig már megfizetett reklámadót, s elrendeli annak visszatérítését az adóvisszatérítés szabályai szerint. Rendelkezik arról is, hogy az ugyanezen határidőig bevallott, de meg nem fizetett adót a továbbiakban sem kell befizetni.

 

A módosítások között szerepel az is, hogy a saját célú reklám közzététele nem lesz adóköteles.

 

A Magyar Reklámszövetség és az iparági szervezetek élesen bírálták korábban a tervezett adóemelést. A szakma megítélése szerint a most elfogadott változás lényegében elviszi a médiaipar nyereségét.

 

Kósa Lajos korábban arról beszélt, hogy az új, megemelt reklámadó addig marad érvényben, amíg visszafizetik az érintetteknek a visszajáró összeget, ami évekig is eltarthat.

  • Megosztom