Meglepő fordulat – alig viszik az okosmobilokat

Kezdhetnek izgulni a mobiltelefon-gyártók, újabb negyedév zárult ugyanis minimális növekedéssel. Az IDC adatai alapján 343,3 millió okosmobilt értékesítettek a második negyedévben, ami mindössze 0,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

 

Az első negyedévhez hasonlóan az április-júniusi időszak is igen visszafogott volt az okostelefon-piacon. A 0,3 százalékos fejlődés – vagyis inkább stagnálás – annak fényében különösen aggasztó lehet a gyártók számára, hogy egy évvel korábban még 11 százalék fölötti növekedést mértek. Az IDC néhány okot felsorolt a piac gyengélkedése kapcsán, így például egyre hosszabb ideig használják a fogyasztók készülékeiket, amelyen különböző akciókkal, becserélési programokkal igyekeznek változtatni a gyártók. Emellett az egész szektor megérzi, hogy a kínai gazdaság nem úgy teljesít, mint korábban, jelentősen lassult a távol-keleti országban a növekedés, így kevesebb pénz jut új telefonokra is.

 

A második negyedév nagy vesztese az Apple volt, 15 százalékkal zuhant az iPhone-ok értékesítése, igaz a cég reménykedhet abban, hogy a szeptemberben érkező új modell majd az év végén felviszi az eladási számokat. A Samsung megőrizte vezető pozícióját sőt, növelni tudta piaci részesedését annak köszönhetően, hogy 5,5 százalékkal több okostelefont adott el, mint egy évvel korábban. A top5-be rajtuk kívül 3 kínai cég került még be, a Huawei szerezte meg a harmadik pozíciót, 8 százalék fölötti fejlődést produkálva. Az OPPO és vivo nevű társaságok alacsony bázisról indulva ugyan, de egészen elképesztő növekedést értek el. Előbbi cég esetében 136 százalékos, míg utóbbinál 80 százalékos bővülést mért az IDC a második negyedévben az eladott okosmobilok számában az egy évvel korábbihoz képest.

  • Megosztom