Nagy súlyú döntés a Google-ről

Egy minap született EU-s ítélet értelmében kérhetjük a Google-t, hogy bizonyos esetekben töröljön a találati listájáról velünk kapcsolatos tartalmakat.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) egy spanyol panaszosnak adott igazat, aki kifogásolta, hogy vele kapcsolatban olyan személyes adatokat is tartalmazó weboldalakat is felhozott a keresőmotor, amit az érintett nem szeretett volna. A bíróság szerint, ha a Google találati listájáná olyan weboldalra mutató link szerepel, amely a kérdéses személyre vonatkozó információkat tartalmaz, akkor az érintett megkeresheti a működtetőt, és ha az kérelmének nem ad helyt, a hatáskörrel rendelkező hatóságokhoz fordulhat annak érdekében, hogy – bizonyos feltételek fennállása esetén – töröljék az adott linket a találati listáról – írta meg a vs.hu.

A spanyol állampolgárságú Mario Costeja González 2010-ben azért fordult a spanyol adatvédelmi ügynökséghez, mert ha valaki beírta a nevét a Google-keresőbe, akkor olyan, néhány évvel korábbi oldalakra mutató linkek is megjelentek, amelyeken egyebek között az M. Costeja González társadalombiztosítási tartozásának behajtására irányuló lefoglalással kapcsolatos ingatlan‑árverésről szóló közlemény is elérhető volt, ezért kérte, hogy távolítsák el a rá vonatkozó személyes adatokat a honlapokról, a Google pedig távolítsa el a linkeket. González ügye a többszöri elutasítás után került az Európai Unió Bíróságához, mivel a Google arra hivatkozott, hogy nem felelős a keresőben felbukkanó információkért.

Az EUB viszont helyt adott González panaszának, és megállapította, hogy a keresőoldalak üzemeltetői felelősek a találati oldalakon megjelenő linkekért. A bíróság arra az irányelvre hivatkozik, hogy a természetes személyeknek jogukhoz van a személyes adataik védelméhez.

Így látja a Google

A fejlemény kapcsán a Google állásfoglalást jutatott el az MMOnline.hu szerkesztőségéhez. Szóvivőjük szerint “ez egy csalódást keltő határozat úgy a keresőmotorokra, mint általánosságban az online kiadókra nézve. Nagyon meglep bennünket, hogy a határozat ilyen drámai mértékben eltér az Európai Unió Bíróságának munkáját segítő főtanácsnok szakvéleményétől, és mindazoktól a figyelmeztetésektől és következményektől, melyeknek ő korábban hangot adott. Most időre van szükségünk ahhoz, hogy elemezzük a határozat következményeit”.

  • Megosztom