Izgalmas adatok jöttek a fizetésekről

A havi bruttó átlagkereset a kiadói tevékenység ágazatban 431 ezer forint volt a második negyedévben, ez az információtechnológiai és információs szolgáltatási szektorokban a legalacsonyabb, a szegmensben mért fizetések átlagának csak 85 százaléka – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből. Az április-júniusi időszak egyébként komoly növekedést hozott az elemzés szerint, a kiadói tevékenységé 23, a film-, videó-, televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás és műsorszolgáltatás ágazatoké pedig 28 százalékkal nőtt éves összevetésben. Jól ment a távközlési szektornak is, ott 9,1 százalékos bővülést mértek.

 

Érdekes elemzést tett közzé a KSH, az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágazatok második negyedéves tevékenységéről, amelyben az információs szolgáltatások, így a kiadók és a televíziózáshoz kapcsolódó vállalkozások eredményeit is vizsgálták. A tanulmány szerint a második negyedévben az előzetes adatok alapján az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba sorolt, legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások értékesítésből származó árbevétele 735 milliárd forint volt, ami – folyó áron – 13 százalékkal több, mint 2016 azonos időszakában. A nemzetgazdasági ágon belül a 38 százalékos súlyt képviselő távközlési ágazat vállalkozásai az egy évvel korábbinál 9,1%-kal több, 283 milliárd forint bevételt értek el.

 

Az információtechnológiai és információs szolgáltatás ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele (301 milliárd forint) 11, az értékesítés árbevételéből 8,7%-kal részesedő kiadói tevékenységé 23, a film-, videó-, televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás és műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás ágazatoké pedig 28%-kal növekedett.

 

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 76 ezer volt, 2,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az információtechnológiai és az információs szolgáltatás tevékenység (49 ezer munkavállaló), valamint a távközlés ágazatokban (16 ezer) 3, illetve 1,8 százalékkal többen dolgoztak, mint egy évvel korábban.

 

Igazán izgalmas, amit a KSH a szektorban kapcsán az ágazatban foglalkoztatott munkavállalók egy főre jutó havi bruttó átlagkeresete kapcsán írt. Ez a vizsgált ágazatokban a második negyedévben 507 ezer forint volt, ami egy év alatt 7 százalékos bővülést jelent, és 208 ezer forinttal meghaladta a nemzetgazdasági átlagot. Ezen belül – az árbevétel szempontjából a legnagyobb súlyú – távközlési ágazatban 518 ezer forint volt az átlagkereset, 6,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A havi bruttó átlagkereset a kiadói tevékenység ágazatban volt a legalacsonyabb (431 ezer forint), a vizsgált nemzetgazdasági ágazatokban mért fizetések átlagának 85 százaléka.

  • Megosztom