Meglepő fordulat az okostelefonok piacán

Közel 3 százalékkal csökkent az okostelefonok értékesítése az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest az IDC előzetes adatai szerint. A kutatócég elemzése alapján a Samsung vezeti a gyártók rangsorát az Apple és a folyamatosan közelítő Huawei előtt.

Az előzetes adatok alapján 334,3 millió okostelefont értékesítettek világszerte a gyártók a január-márciusi időszakban, ez 2,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A visszaesés hátterében a kínai piacon tapasztalható zuhanás áll, a távol-keleti országban 100 millió alá csökkent az első negyedévben eladott okosmobilok száma, ilyen gyenge eredményre 2013 harmadik negyedéve óta nem volt példa.

Az IDC szakértői szerint a jelenségben az is szerepet játszik, hogy az utóbbi másfél évben piacra dobott csúcskategóriás telefonok ára már igen magas, így a felhasználók jobban meggondolják, hogy mikor váltanak. Kínálatból pedig nincs hiány, hiszen az első három hónap volt az első teljes negyedév, amikor az iPhone X kapható volt, és ekkor került piacra a Samsung Galaxy S9 is, illetve az időszak végén érkezett a Huawei P20.

A gyártók rangsorát vezető Samsung értékesítése 2,4 százalékkal csökkent, miközben a második Apple forgalma 2,8 százalékkal nőtt. A Huawei 11,8 százalékos piaci részesedést ért el, ami a cég történetének legjobb eredménye, a társaság 13,8 százalékkal több okosmobilt tudott eladni az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Az öt legnagyobb gyártó közül egyértelműen a Xiaomi tudott a legnagyobbat nőni, a kínai társaság majdnem megduplázta forgalmát.

  • Megosztom