Meglepő fordulat a számítógépek piacán

Az elmúlt években folyamatosan zsugorodott, vagy jobb esetben stagnált a személyi számítógépek (PC) piaca, azonban az idei második negyedév váratlan fordulatot hozott, az IDC előzetes adati alapján ugyanis éves összevetésben közel 5 százalékkal bővült ez a szegmens. A Lenovo visszavette a vezető pozíciót a gyártók között, majdnem ötödével növelte értékesítését.

Az idei második negyedévben világszinten 64,9 millió személyi számítógépet – asztali gépeket, notebookokat, munkaállomásokat – adtak el a gyártók, ez 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki az IDC előzetes adataiból. A piackutató cég elemzése szerint az elmúlt negyedéveket meghatározó alkatrészhiány enyhülése mellett főként az a tény hatott pozitívan a piacra, hogy 2020-tól megszűnik a Windows 7 hivatalos támogatása, így egyre sürgetőbb a vállalatok számára, hogy lecseréljék az ezt használó eszközeiket.

A vártnál lényegesebb jobb eredményekhez jelentős mértékben járult hozzá a Lenovo, ami az április-júniusi időszakban a teljes piac 25 százalékát tudhatta magáénak. A társaság több mint 16,2 millió PC-t értékesített, ami az egy évvel korábbihoz képest 18,2 százalékos bővülést jelentett és ezzel természetesen a legnagyobb piaci szereplő lett.

A második HP és a harmadik Dell nagyon hasonló, 3 százalék körüli növekedést tudott felmutatni. A legnagyobb gyártók közül érdemes megemlíteni még az Apple-t, az amerikai cég közel 10 százalékkal tudta növelni forgalmát, elsősorban annak köszönhetően, hogy új modelleket dobott piacra a vizsgált időszakban.

  • Megosztom