Hosszabbítottak a mobilszolgáltatókkal

Meghosszabbította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2027. júniusáig a Magyar Telekom és a Vodafone frekvenciahasználati jogosultságát is a 3G szolgáltatást biztosító 2100 megahertzes frekvenciasávban. Mindkét szolgáltató 11 milliárd forintos egyszer díjat fizet a hosszabbításért.

A Telekom közlése szerint 2019. első negyedévében kell kifizetniük az egyszeri díjat. A frekvenciasáv hosszabbításának egyszeri díját, valamint a jövőbeni éves sávdíj jelenértékét további 4,2 milliárd forint összegben 2018. negyedik negyedévében aktiválják – írta közleményében a szolgáltató.

A Magyar Telekom fejlesztéseinek középpontjában a szupergyors mobilinternet hozzáférés áll, de a 4G hálózatot nem használó ügyfeleknek is megbízható szolgáltatást akar kínálni. A hatósági határozatnak köszönhetően az érintett frekvenciasávban is megjelenhetnek a legkorszerűbb mobiltechnológiák. A Magyar Telekom jogelődje, a T-Mobile Magyarország a jelenlegi, 2019. december 27-ig tartó jogosultságot 2004-ben szerezte meg. A hét és fél éves hosszabbítás lehetőségét az akkori kiírás tartalmazta.

A Vodafone közleményéből kiderül, hogy a társaság célja, hogy a UPC Magyarország korábban bejelentett, az Európai Bizottság mint versenyhatóság jóváhagyását váró felvásárlásával, olyan konvergens szolgáltatóvá váljon, amely kiváló felhasználói élményt nyújtó mobilszolgáltatása mellett országos szinten képes a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani, beleértve a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokat is. A 2100 MHz-es frekvencia sávdíja havonta 56.250.000 forint.

  • Megosztom