Meghalt a médiamogul

Elhunyt Németország egyik legnagyobb médiavállalkozója, Leo Kirch. Az üzletembernek egy olasz film hozta az első sikert, a csúcson tízezren dolgoztak médiabirodalmában, amely a bukáskor 5,7 milliárd dolláros adósságot hagyott hátra.

Azt nem lehet tudni, hogy mi volt a 84 éves korában, otthonában elhunyt Leo Kircher halálának oka, de az egykori médiamogul már évek óta cukorbetegséggel küzdött.

 

A sikerei csúcsán Kirch birtokolta Németország második legnagyobb médiabirodalmát, a Bertelsmann után. Német politikusok és olyan befektetők, mint Rupert Murdoch, Silvio Berlusconi és egy szaudi herceg 5 milliárd dolláros vállalkozást épített fel, amely több tévécsatornát működtetett, filmjogokkal bírt, sőt a Forma 1-es világbajnoki sorozat közvetítési jogaival is rendelkezett.

 

Leo Kirch egy borkészítő fiaként született 1926-ban, az üzleti világba 29 évesen került be, amikor megvette Fellini La Strada című filmjének jogait. A döntés igen jónak bizonyult, a film németországi sikere után Hollywoodba utazott, ahol további alkotások vetítési jogait sikerült megszereznie, többek között az Arábiai Lawrence című filmét.

 

Az igazi áttörést a 80-as évek hozták, amikor megnyílt a német műsorszóró piac a verseny előtt. A lehetőséget a SAT1 megalakításával igyekezett kihasználni Leo Kirch. A médiacég 1996-tól tulajdonrésszel bírt az egyik legjobban fogyó német tabloid újságban, a Bild Zeitungban. De egy ideig a Kirch-csoport tulajdonában volt a ProSieben, az N24, valamint a DSF tv-csatorna is.

 

Tízezer embert foglalkoztatott a cégcsoport a legsikeresebb időszakban, és mintegy 63 ezer film illetve tévés műsor vetítési jogaival rendelkezett. Többek között a 2002-es labdarúgó világbajnokság németországi közvetítési jogai is a cégnél voltak.

 

A problémák akkor kezdődtek, amikor a Kirch csoport igen költséges játékba kezdett a digitális fizetős tévé piacon. Mintegy 3 milliárd dollárt költöttek arra, hogy megvessék a lábukat ezen a területen, azonban túlbecsülték az igényeket, és amikor a hitelezők kezdték követelni pénzüket, nem tudták teljesíteni az igényeket. A végeredmény Németország második világháború utáni történelmének legnagyobb csődje lett 2002-ben, 5,7 milliárd dolláros adósságállományt halmozott fel a társaság.

 

Birodalma összeomlása után Leo Kirch utolsó éveit a Deutche Bank, és a médiacég korábbi vezérigazgatója, Rolf Breuer ellen a bíróságon folytatott küzdelem jellemezte.

  • Megosztom