Megdöbbentő, mivel kell megküzdeni

Egyre rosszabb a helyzet kiberbiztonsági szempontból, egy friss tanulmány szerint az elmúlt évben a vállalatok 76 százalékát érte sikeres kibertámadás. A fenyegetések közül a malware-eket (vírusokat, férgeket, trójaiakat és zsaroló programokat) tartják a legveszélyesebbnek, ezt követik az adathalász kísérletek, illetve az SSL-titkosításhoz kapcsolódó támadások.

 

A fenyegetettség növekedését jól mutatja, hogy két évvel ezelőtt 62, tavaly pedig már 71 százalék volt a megtámadott cégek aránya. Ráadásul a felmérés során megkérdezettek 62 százaléka attól tart, hogy idén is áldozatul esik egy újabb támadásnak, míg tavaly mindössze a megkérdezettek fele vélte elképzelhetőnek az eset megismétlődését.

 

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet közzétette a 2016 Cyberthreat Defense Report kutatás eredményeit, amelyet a CyberEdge Group készített, többek között a NetIQ támogatásával. A jelentés megerősítette, hogy a vállalatoknak minden eddiginél több kiberfenyegetéssel kell szembenézniük, és ezzel együtt a biztonságra fordított összegek is nőttek a szervezeteknél az elmúlt egy évben.

 

A felmérést idén harmadik alkalommal készítették el mintegy 1.000 szakképzett IT-biztonsági döntéshozó, illetve gyakorló szakember részvételével Európában, Ázsiában, valamint Észak- és Dél-Amerikában. A válaszadók 500-nál több alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatoknál dolgoznak, és összesen 19 különböző iparág képviselői közül kerültek ki.

 

„Az idei kutatás ismét megerősített bennünket abban, hogy a portfóliónkkal a legégetőbb kihívásokra kínálunk megoldást. Legyen szó akár a mobil vagy egyéb eszközök védelméről és felügyeletéről, a fenyegetések automatizált elemzéséről vagy a kiemelt felhasználók monitorozásáról, vállalatunknál megtalálhatók a szükséges megoldások és a szakértelem” – foglalta össze Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője.

 

Ahogyan az elmúlt két évben, a válaszadók idén is a mobil eszközöket tartották a legnagyobb kockázati tényezőnek az informatikai hálózatban, amelyeket a közösségimédia-alkalmazások követtek szorosan a listán. A megkérdezettek 65 százaléka érzékelt erősödést a mobil fenyegetések terén. A legnagyobb növekedést a pénzügyi szektorban (82%), a telekommunikációs és technológiai szektorban (69%) és a kereskedelemben tapasztalták. Ugyanakkor a felmérés szerint a vállalatok nagy része még mindig nem fordít elég figyelmet az alkalmazottak privát tulajdonú mobileszközeire, amelyeket a vállalati infrastruktúrán belül is használnak. 21 százalékuk egyáltalán nem tervez semmilyen biztonsági intézkedést hozni ezen a téren, 16 százalék egy-két év múlva tervez foglalkozni a problémával, 38 százalékuk pedig állítása szerint egy éven belül gondoskodik a megfelelő szabályok bevezetéséről és betartatásáról.

 

A védekezés kerékkötői

 

A megfelelő védelem fenntartásában számos tényező nehezíti a szakemberek munkáját. Ezek között az első helyen áll az alkalmazottak alacsony veszélyérzete, az elemzésre váró adatok nagy mennyisége, valamint a szakértők, a megfelelő költségvetés és a vezetői támogatás hiánya.

 

Az óvatlan munkatársak viselkedéséből fakadó kockázatok ellenére az IT-biztonságért felelős kollégák még a kiemelt felhasználók tevékenységének monitorozására sem tudnak elég figyelmet fordítani: mindössze 30 százalékuk biztos abban, hogy megtette a megfelelő lépéseket a kiemelt jogosultságokkal rendelkező alkalmazottak ellenőrzéséhez.

 

A végpontok védelméhez használt eszközök nagy részét szintén nem találják megfelelőnek az IT-biztonsági szakemberek: 86 százalékuk tervezi, hogy lecseréli vagy legalábbis kiegészíti a meglévő végpontvédelmi eszközeit. Azért is gondolkodnak így a döntéshozók, mert a válaszok szerint bővül az IT-biztonságra szánt keret: a vállalatok 85 százalékánál az informatikai költségvetésnek legalább 5 százalékát fordítják biztonságra, sőt, a válaszadók harmadánál ez a szám meghaladja a 16 százalékot is.

  • Megosztom