Megdöbbentő adatok a netezőkről

Átlépte a 700 milliót az internetet használók száma Kínában június végén, több mint 90 százalékuk már mobil eszközről böngészi a világhálót. A csaknem 1,4 milliárd lakosú országban 448 milliónyian vásárolnak online. Itthon közel 5,5 millióan neteznek, kétharmaduk pedig mobilról teszi ezt.

 

Kínában 710 millió internet használó volt június végén – írja az MTI a Pekingben közzétett legfrissebb ágazati statisztikára hivatkozva. Az adatokból az is kitűnik, hogy az első fél évben 40 százalékkal nőtt az ételrendelést szolgáló alkalmazások használóinak száma és közelíti a 150 milliót. A taxit rendelő applikációkat csaknem 160 millió kínai használja.

 

Az okostelefonjukon internetezőknek csaknem 92 százaléka használ azonnali üzenetküldő szolgáltatást és közel 80 százalékuk tölt le új alkalmazásokat. A legnépszerűbbek a keresők mellett az online fizetéshez, valamint a zene- és videó letöltéshez kapcsolódnak. Az idei év első hat hónapjában több mint 21 millióval bővült az internetezők száma, miközben 37 millióval többen lettek a mobil internetezők.

 

Az ország lakosságának 51,7 százaléka rendelkezik internet hozzáféréssel, ami 1,4 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A városi lakosság 67,2 százaléka használja a világhálót, a vidéki penetráció 31,7 százalékos. A webet böngészőknek mintegy 27 százaléka, 191 millió ember él vidéken. A jelentés szerint a kínaiak átlagosan 3,8 órát töltenek az interneten, némileg többet, mint tavaly.

 

A Gemius tegnap hozta nyilvánosságra a hazai internetezési szokásokra vonatkozó második negyedéves jelentését. Ez alapján közel 5,5 millióan neteznek itthon a 15 évesnél idősebbek közül. A többség még asztali számítógépet vagy laptopot használ, de már 3,5 millió fölött van a mobilinternetet használók száma is. A hazai viszonyokról itt olvashat bővebben.

  • Megosztom