Bukik a HVG főszerkesztő-jelöltje

Mégsem nevezik ki a HVG és a hvg.hu főszerkesztőjének Sztaniszláv András jelenleg külföldön élő pr-szakembert, akivel kapcsolatban súlyos vádak jelentek meg a napokban a sajtóban, és ezt most egy újabb cikkel tetézte a valasz.hu. Végül egy átmeneti időre egy négy fős bizottság irányítja majd a szerkesztőséget, amíg megtalálják az alkalmas jelöltet.

A HVG vezérigazgatója és egyben tulajdonosa, Szauer Péter ma engedett a szerkesztőségi nyomásnak, mégsem a Welsz Tamással hírbehozott Sztaniszláv András lesz a hetilap főszerkesztője – állította a Válasz.hu, mely ma egy cikkben újabb gyanús körülményekre is fényt derített Sztaniszláv András üzleti érdekeltségeivel kapcsolatban.

(sztaniszlav_hvgAz már korábban is kiderült, hogy Sztaniszláv Szekeres Imre MSZP-s vezető politikus sajtótitkáraként dolgozott, szlovákiai bejegyzésű cégét pedig a szokatlan körülmények között elhunyt Welsz Tamásnak adta el.) A válasz.hu tudni véli, hogy 36-an szavaztak a főszerkesztő-jelölt ellen, 7-en tartózkodtak, 7-en pedig támogatták, és Szauer ma engedett is a nyomásnak.

Adóoptimalizáció és Portik?

Sztaniszlávról azt is írták korábban, hogy korábban annál a StarLimo nevű cégnél volt szlovákiai társtulajdonos, amely luxuslimuzinokat adott bérbe pornóforgatásra esküvőkre, leány- és legénybúcsúkra, de a mai cikk alapján vállalkozását egy hétszáz lelkes felvidéki falu, Komáromfüss egyik parasztházában „működtette”. A központi irodaként megjelölt házikóban a jobboldali hírportál szerint valószínűleg nem folyt luxusautó-bérbeadás, legfeljebb adóoptimalizálás vagy hasonló macherkodás.
A valasz.hu gyors keresgélés és telefonálgatás után egyébként még hat olyan magyarországi tulajdonosokkal bíró szlovák céget talált, amelyik ugyanebben a Komáromfüss 328. alatti szerény hajlékban működött vagy működik. Az egyik ilyen, ma is aktív társaság például a Seychelle-szigetekre is bekötött, sokszorosan offshore-jellegű Cetinje s.r.o., amely arról híres, hogy ebbe a cégbe került át a Portik Tamás érdekkörébe sorolt Generál Média-csoport egy része, például a Mellesleg.hu és több tucat egyéb portál. A válasz.hu úgy fogalmaz: “Az tehát a helyzet, hogy Sztaniszláv András egykori céges bázisára költöztek be a Portik-örökség működtetői. No, ettől a Sztaniszlávtól sikerült most megmentenie a HVG-nek önmagát.”

Sztaniszláv András 2015-től lett volna a hvg.hu és a HVG integrált főszerkesztője, amit hétfőn jelentett be a kiadó.

Átmenetileg bizottság lesz

Frissítés: A hvg.hu portálon nemrég megjelent közlemény szerint végül a HVG-t és a hvg.hu-t kiadó cég vezetője és a januártól integráltan működő szerkesztőség megállapodott arról, hogy egy átmeneti időre négyfős közös szerkesztőbizottság irányítja majd a lapot és a portált – írta a hvg.hu szerdán. Az írás szerint a HVG és a hvg.hu szerkesztősége közösen állást foglalt Sztaniszláv András főszerkesztői kinevezése ellen, a kiadó vezetője és a januártól integráltan működő szerkesztőség megállapodott arról, hogy egy átmeneti időre négyfős közös szerkesztőbizottság irányítja majd a lapot és az online-t. A szerkesztőbizottság tagja Jakus Ibolya, Neizer Anita, Juhász Gábor és Nagy Iván Zsolt. A testület mandátuma az integrált főszerkesztő kinevezéséig tart majd. Ez idő alatt a kiadó vezetése és a szerkesztőségi irányító testület szorosan együttműködik az integráció megvalósításában – ígérik.

  • Megosztom