Megbírságolták az ATV-t

A Magyar ATV-nek több mint 1 millió forint bírságot kell fizetnie, amiért a hétvégén az Operaház előtti tömegdemonstráció helyszínén látható, a rendezvény programjának részét képező videóbejátszásokat is adásba adta az élő közvetítés alkalmával. Ez az első eset, hogy egy médiaszolgáltató kap pénzbírságot az országgyűlési választásokkal összefüggésben. Az ATV szerint a döntéssel megsérült a sajtószabadság és a szerkesztői szabadság.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az ATV törvénysértően járt el, mert ezek a bejátszások politikai reklámoknak minősülnek. A testület ezért keddi ülésén eltiltotta a televíziót a további jogszabálysértésektől, és több mint egymillió forint bírságot szabott ki a tévécsatornára.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult, azt sérelmezve, hogy az ATV március 30-i Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorában – az ellenzéknek az Operaház előtt tartott választási gyűlésének élő közvetítése során – 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott, amelyekben a közösen országos listát állító pártokat népszerűsítette. (A szpotok a demonstráció programjában az egyes szónoklatokat választották el egymástól.) A beadványozó kifogásában azt írta, ahhoz, hogy egy kereskedelmi televízió politikai reklámokat sugározzon, be kellett volna jelentkeznie az előírt határidőig, február 15-ig, de ezt egyetlen érintett médium sem tette meg.

Az NVB ülésén – miután megtekintették a hivatkozott szpotokat – helyt adtak a kifogásnak. A testület a jogsértés megállapításán, az eltiltáson és a pénzbírságon túl arra is kötelezte az ATV-t, hogy a határozat rendelkező részét tegye közzé műsorában.

A beadványozó kifogásában előadta azt is, hogy a politikai reklámokban nem szerepelt az impresszum, azaz egyebek mellett a kiadó, illetve a kiadásért és szerkesztésért felelő neve.
Az NVB a beadványozó kérésének megfelelően ezért – az impresszum hiánya miatt – megállapította a jogsértést, és eltiltotta a szpotok készítőit a további jogsértésektől, azaz a politikai reklámok impresszum nélküli terjesztésétől – számolt be róla az MTI.

ATV: ez példátlan

Az ATV volt az egyetlen olyan csatorna, amelyik egyedülálló módon közvetítette a kormány és az ellenzék gyűlését, és az ATV az egyetlen tévé, amelyik ezért bírságot is kapott – ezt Németh Tibor mondta a csatorna Egyenes Beszéd című műsorában. Az ATV jogi osztályának vezetője szerint a tájékoztatási szabadság sérült ezzel a döntéssel. A szakember elmondta: az ATV csak azt közvetítette, amit a demonstráción lévők láttak. Hozzátette: ezt minősítette a Nemzeti Választási Bizottság politikai reklámnak. Németh Tibor szerint a bizottság kiragadta a bejátszásokat, ez alapján minősítették politikai reklámnak, és ezért szabott ki 1 millió forintos bírságot. Ez példátlan eset, az NVB tévécsatornát még sohasem bírságolt meg. A jogi osztályvezető emlékeztetett: a testület korábban több, valóban jogsértő esetben sem szabott ki bírságot. (Az ATV munkatársa a TV2-re célzott, mely a kormány reklámszpotját még azok után is sugározta, hogy ettől a bíróság eltiltotta őt, ám bírságot az a csatorna végül nem kapott az NVB-től.)

Az ATV munkatársa végül arról beszélt, hogy szerinte a csatornájukra kirótt bírság kiszabásával sérült a sajtószabadság,  a véleménynyilvánítási-, valamint szerkesztési szabadság.

  • Megosztom