Megállapodtak az amerikaiakkal, 4,3 milliárd dollárt fizet a Volkswagen

Konkrét egyezségi tervezetben állapodott meg a Volkswagen AG az illetékes amerikai hatóságokkal az emissziós botrány büntetőjogi és polgári jogi bírságáról. A megállapodás értelmében a Volkswagen 4,3 milliárd dollár bírságot fizet az ügy rendezésére.

 

A tervezet a megfelelőségi és kontrolling rendszerek további erősítését is előirányozza egy független felügyelő kinevezésével a következő három évre – írja az MTI a Volkswagen közleménye alapján. A megállapodás leszögezi, hogy a Volkswagen vétkesnek vallja magát az Amerikai Egyesült Államok vonatkozó büntetőjogi törvényeinek megsértésében, elismeri a tényállást és megfizeti az ennek alapján kiróható bírságot.

 

Az egyezség megkötéséhez még a Volkswagen AG igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának, valamint a konszern további érintett érdekeltségeinél az illetékes testületek hozzájárulása is szükséges. Az érintett testületek rövid időn belül napirendre tűzik az ügyet.

 

Az egyezség-tervezetet az Egyesült Államok illetékes hatóságainak és az ügyben eljáró bíróságoknak is jóvá kell hagynia – írja a Volkswagen közleménye.

  • Megosztom